NU Actueel

Zuren, de vijanden van je gebit

 - NU Actueel Afbeelding bekijken

Lekkere, zoete etenswaren zoals vruchtensap, frisdrank, fruit, lolly’s en ook sportdrankjes bevatten veel zuren. Deze zuren tasten het glazuur van je tanden en kiezen aan waardoor je gebit minder goed beschermd is. Deze aantasting van het glazuur wordt tanderosie genoemd. Lees in dit artikel meer over tanderosie.

Opdrachten

Tandglazuur bestaat voornamelijk uit hydroxy-apatiet Ca5(PO4)3OH. Dit is een dubbelzout bestaande uit drie verschillende ionen.

  1. Geef de formules van deze drie ionen.
  2. Geef van elk ion aan of het met een zuur kan reageren. Zo ja, geef de reactievergelijking.
  3. Leg uit hoe we de ionen die reageren met een zuur kunnen noemen.

In het artikel wordt ook een beroepsmatige blootstelling aan zuren genoemd.

  1. Leg uit hoe de genoemde zuren tanderosie kunnen veroorzaken.

Onder het kopje “Wat kun je zelf doen tegen tanderosie?” worden een aantal aanbevelingen gedaan.

  1. Kies er twee uit en geef bij elke aanbeveling een verklaring. Bespreek deze verklaringen in de klas.

Wil je meer weten over onze scheikunde methodes?
Naar website Chemie
Naar website Chemie Overal

Bron: Gezondheidsplein
Bron afbeelding: Shutterstock