NU Actueel

Mega concert in Lagos om Nigeriaanse jongeren naar de stembus te krijgen

 • 30 januari 2023
 • Niveau: Bovenbouw

Dit item hoort bij de Topic Lagos: een Afrikaanse metropool (p. 174) uit De Grote Bosatlas 56e editie.
Gebruik je De Grote Bosatlas 56e editie FLEX? Dan kun je in dit item op alle kaartlinks klikken en kom je rechtstreeks in De Digitale Bosatlas terecht.
Maak je hier nog geen gebruik van? Ga dan naar de website.

 

Op 25 februari 2023 gaan de Nigerianen naar de stembus om een nieuwe president te kiezen.
Waarom het belangrijk is dat jongeren naar de stembus gaan en wat er te kiezen valt, ontdek je in dit item en met de nieuwe kaarten van De Grote Bosatlas.

Een ‘failed state’, zo noemt kandidaat Obi z’n eigen land. Hij wil de politiek in Nigeria veranderen, en hij kan op steun rekenen. Ga er maar aan staan: als president van Nigeria krijg je te maken met armoede, corruptie, terreur en een hoge werkloosheid. De politici van de afgelopen jaren hebben niet veel gedaan om deze problemen op te lossen. Daarom zijn veel Nigerianen het vertrouwen in de politiek verloren. Vooral jongeren onder de 30 jaar, die 70% uitmaken van de bevolking van 219 miljoen en 50% van de 93,5 miljoen tot nu toe geregistreerde kiezers, zijn klaar met de huidige politieke elite. Zij zien Peter Obi (61), van de Labour Party, als een verademing.

De opkomst bij de voorgaande verkiezingen in Nigeria was heel laag. Dit is niet zo goed voor het democratische proces. Vooral jongeren moeten meer betrokken raken bij de politiek, is de gedachte. Vandaar het unieke project Youth Vote Count, waarbij een Mega Concert ervoor zorgt dat jongeren gaan stemmen. Hoe dit werkt, hoor je via dit geluidsfragment (van NPO Radio 1). Volg op deze site ook de link naar Twitter achter ‘Let’s Gooo!!!!!!’ en bekijk het concertaffiche.

Sinds 1999 wisselen in Nigeria twee partijen de macht met elkaar af: de All Progressive Congress (APC) en de Peoples Democratic Party (PDP). Voor de PDP doet deze verkiezingen Abubakar (76) mee en voor het APC Bola Tinubu (de 70-jarige opvolger van Buhari, die nu aan de macht is). Het wordt spannend welke van de drie kandidaten de verkiezingen gaat winnen. De partij van de christelijke Obi heeft weinig bestuurlijke ervaring en is vooral in het islamitische noorden van het land onbekend. Abubakar en Tinubu zijn beiden moslim. Zij hebben hun hoge leeftijd en elitaire reputatie tegen.

(Dit item gaat verder onder de kaarten.)

174C, 174D

 

174E, 174I

   

 

Bespreek in de klas

 • Op het concertaffiche staat het logo van de EU. Ook op de foto is dat te zien. Waarom zou de EU dit concert in Nigeria sponsoren?
 • Dat de EU dit concert sponsort heeft ook te maken met de bevolkingsontwikkeling en de extreme armoede in Nigeria. Waarom is dit zo?
 • Waarom is het voor het democratisch proces belangrijk dat zoveel mogelijk mensen stemmen?
 • Vraag voor GB56 FLEX-gebruikers: Bekijk kaart 173C en 173D. Welke rol speelt godsdienst bij de verkiezingen in Nigeria? Welk ander cultuurelement zal ook een rol spelen?
 • Bekijk kaart 174I Schoon drinkwater, 174C Nabijheid gezondheidsvoorzieningen en 174D Bezittingen. Bekijk ook het filmpje van NOS op 3 over Boko Haram. Welke aanwijzingen haal je uit deze kaarten en het filmpje voor de problemen waar Nigeria mee kampt?
 • Bekijk ook kaart 174E Human Development Index. In Nigeria migreren veel mensen naar Lagos. Leg met de kaarten en het filmpje uit waarom mensen daarvoor kiezen.
 • Vraag voor GB56 FLEX-gebruikers: Gebruik kaart 174, kaart 174F Lagos: slums en kaart 174G Lagos: mobiliteit. Welke problemen ontstaan door deze migratie?
 • Hoe zou jij de politiek willen veranderen als je president zou zijn van Nigeria?

Breng in kaart

Open kaart 168A Afrika Bodemgebruik en natuurlijke hulpbronnen in De Digitale Bosatlas.

 • Teken in kaart 168A de grens van het gebied West-Afrika.
 • Gebruik kaart 169A, 169B, 169C en 169D. De uitslag van de verkiezingen in Nigeria is niet alleen voor het land zelf van belang, maar ook voor West-Afrika. Leg deze uitspraak uit aan de hand van de kaarten.

Tip!

Wil meer weten over hoe het leven in Lagos is, bekijk dan Leven in Lagos van Schooltv.

 

Wil je aan de slag met meer nieuw kaartmateriaal over dit onderwerp?
Denk aan:

 • 174B Nigeria – Bestedingen
 • 174H Nigeria – Bevolkingsomvang
 • 174J Nigeria – Inkomensongelijkheid

Ga dan naar De Digitale Bosatlas en ontdek de splinternieuwe set kaarten bij de Topic Lagos: een Afrikaanse metropool.