NU Actueel

Zorgt nieuwkomer Peter Obi voor een frisse wind bij de presidentsverkiezingen in Nigeria?

 • 31 januari 2023
 • Niveau: Onderbouw

Dit item hoort bij de Topic Lagos: een Afrikaanse metropool (p. 174) uit De Grote Bosatlas 56e editie.
Gebruik je
De Grote Bosatlas 56e editie FLEX? Dan kun je in dit item op alle kaartlinks klikken en kom je rechtstreeks in De Digitale Bosatlas terecht.
Maak je hier nog geen gebruik van? Ga dan naar de website.

 

Op 25 februari 2023 gaan de Nigerianen naar de stembus om een nieuwe president te kiezen.
Wat er te kiezen valt, ontdek je in dit item en met de nieuwe kaarten van De Grote Bosatlas.

Nigeria heeft een van de sterkste economieën van alle landen in Afrika. Toch zijn er al lange tijd problemen zoals extreme armoede, grote ongelijkheid en hoge werkloosheid. Van de ongeveer 219 miljoen inwoners leeft zo’n 88,4 miljoen van minder dan $1,90 (€1,75) per dag. Het minimumloon in Nigeria is €65 per maand, maar een arts kan €2.000 per maand verdienen. De rijkste 6.355 inwoners van Nigeria zijn samen 1,4 keer rijker dan 107 miljoen andere Nigerianen samen zijn.

Twee politieke partijen zijn al ruim 20 jaar het machtigst. Dat zijn het All Progressive Congress (APC) en de Peoples Democratic Party (PDP). Zij hebben niet veel gedaan om de problemen in Nigeria op te lossen. Deze partijen doen opnieuw mee aan de verkiezingen met Bola Tinubu (70) voor het APC en Abubakar (76) voor de PDP.

Veel mensen, vooral jongeren onder de 30 jaar, zijn ontevreden over het bestuur van de oude partijen. Zij zijn blij dat er ook een andere presidentskandidaat meedoet: Peter Obi (61), voor de Labour Party (LP). Obi zegt iets te gaan doen aan de werkloosheid en de armoede.

Hoe het is om in Nigeria te leven, zie je in Leven in Lagos van Schooltv. Bekijk daar de verhalen van Hasea en van Kom. Vraag eventueel hulp aan je docent.

(Dit item gaat verder onder de kaarten.)

174B, 174C

 

174D, 174E

174F

 

Bespreek in de klas

 • Bekijk kaart 174B Nigeria: consumptiepatroon. Wat is het verschil in consumptiepatroon tussen arme en niet arme inwoners van Nigeria? Hoeveel kan iemand met een minimumloon per maand besteden aan huisvesting? En iemand met een inkomen van minder dan €1,75 per dag? Wat betekent dit voor het soort huis waar deze mensen in wonen? Waarom is het moeilijk voor arme mensen om te sparen?
 • Bekijk kaart 174C Nabijheid gezondheidsvoorzieningen en 174D Bezittingen. Hoe laten deze kaarten de problemen in Nigeria zien?
 • Bekijk kaart 174C Nabijheid gezondheidsvoorzieningen, 174D Bezittingen en 174E Human Development Index. In Nigeria verhuizen veel mensen naar Lagos. Leg met de kaarten uit waarom zij dat doen.
 • Bekijk kaart 174F Lagos: slums. Waar gaan de mensen die naar Lagos verhuizen vaak wonen? Welk soort werk gaan zij meestal doen?
 • Met welke van de besproken problemen hebben Hasea en Kom uit Leven in Lagos te maken?
 • Vraag voor GB56 FLEX-gebruikers: Hoeveel mensen wonen er in Lagos volgens Leven in Lagos? Bekijk kaart 174G Lagos: mobiliteit en kaart 174. Welke bron in de Topic past bij kaart 174G Lagos: mobiliteit? Welk probleem heeft Lagos als je kijkt naar mobiliteit?
 • Wat zou jij willen veranderen als je president zou zijn van Nigeria?

 

Breng in kaart

Open kaart 168A Afrika Bodemgebruik en natuurlijke hulpbronnen in De Digitale Bosatlas.

 • Teken in kaart 168A de grens van het gebied West-Afrika.
 • Noem drie belangrijke grondstoffen die Nigeria heeft.
 • Gebruik kaart 169B en 169C. Hoe zie je dat Nigeria een sterke economie heeft ten opzichte van veel andere landen in Afrika?

Tip!

Wil je meer weten over wat er in Nigeria speelt? Kijk dan dit filmpje over de gevolgen van oliewinning in Nigeria van Schooltv.

 

Wil je aan de slag met meer nieuw kaartmateriaal over dit onderwerp?
Denk aan:

 • 174H Nigeria – Bevolkingsomvang
 • 174I Nigeria – Schoon drinkwater
 • 174J Nigeria – Inkomensongelijkheid

Ga dan naar De Digitale Bosatlas en ontdek de splinternieuwe set kaarten bij de Topic Lagos: een Afrikaanse metropool.