NU Actueel

Koralen gaan dood door zonnebrandcrème

 - NU Actueel Afbeelding bekijken

Zonnebrandcrème beschermt onze huid tegen de zon. In veel van deze crèmes zit de stof oxybenzon. Onder invloed van zonlicht beschadigt deze stof koraal in de zee. Hoe dit kan was lang een raadsel. Tot nu!  

Lees hier het artikel. 

Opdrachten 

Zeeanemonen lijken op koraal en daarom onderzochten wetenschappers het effect van zonnebrandcrème op zeeanemonen. Oxybenzon in combinatie met uv-licht maakte de zeeanemonen dood. Maar oxybenzon zelf, of oxybenzon dat was blootgesteld aan uv-licht, deed dat niet.

1. Welke conclusie trokken de wetenschapper uit hun bevindingen?

 

Dit is de structuurformule van oxybenzon:  

2. Geef de molecuulformule van deze stof.  

 

De zeeanemonen ‘plakken’ volgens het artikel een suikermolecuul aan de oxybenzon. Dit is een reactie die vergelijkbaar is met twee glucosemoleculen die samen reageren tot maltose (zie Binas tabel 67F).  

3. Aan welke groep van het oxybenzon-molecuul wordt het suikermolecuul geplakt?  

4. Hoe heet dit type reactie?  

 

We weten al een tijd dat oxybenzon verantwoordelijk is voor schade aan het koraal. Er zijn niet veel zonnebrandcrèmes op de markt zonder oxybenzon. Vervangende crèmes bevatten bijvoorbeeld zinkoxide (ZnO) of titaandioxide (TiO2).  

5. Geef de systematische naam van TiO2? Geef de lading van het titaan-ion weer met een Romeins cijfer.   

6. Leg uit waarom de specifieke kennis van dit onderzoek belangrijk is voor het ontwikkelen van zonnebrandcrème die niet schadelijk is voor het koraal.  

 

Wil je meer weten over onze scheikunde methodes?
Naar website Chemie
Naar website Chemie Overal