NU Actueel

Zoet zeegras in de Waddenzee

 - NU Actueel Afbeelding bekijken

Veel kustgebieden hebben zeegrasvelden. Ook in Nederland vind je die bijvoorbeeld op de Wadden en in de Ooster- en Westerschelde. De zeegrasvelden zijn belangrijk voor het ecosysteem. De zeegrassen doen (uiteraard) aan fotosynthese en leggen zo koolstof vast, wat klimaatverandering tegengaat. Nu blijkt dat ze nog een extra rol hebben in de opslag van koolstof.

Opdrachten

Bekijk de video ‘Zeegras in de Waddenzee’.
1  Noem vier functies van zeegras voor het ecosysteem.

2 Het kunstmatig inzaaien van zeegras blijkt niet heel succesvol. Welke abiotische factor is hier waarschijnlijk verantwoordelijk?

3  Noteer een argument dat tegenstanders gebruiken tegen het inzaaien van zeegrasvelden?

4  Noteer twee argumenten die de onderzoekers aandragen ter verdediging van het inzaaien met zeegras van het natuurgebied de Waddenzee.

Lees het artikel  ‘Belangrijk wapen in de strijd tegen klimaatverandering blijkt ook nog eens enorme hoeveelheden suiker te produceren.’
5  Licht toe welke bijzondere waarneming de velden met zeegras zo interessant maakt voor de wetenschappers?

6  Noem drie oorzaken die ervoor zorgen dat het zeegras wereldwijd afneemt.

Wat doen de meeste planten met overtollige suikers?

8  Microben nemen normaal gesproken de suikers in de omgeving snel op. Welke eigenschap van microben maakt dat ze afhankelijk zijn van organische stoffen uit de omgeving?

9  De zeegrasplanten geven fenolen af. Deze stoffen remmen de stofwisseling van de microben. Licht toe hoe dit de ophoping van suikers in de bodem bevordert.

10 Licht toe hoe de vondst van de suikeropslag onder de zeegrasvelden een meevaller is met het oog op het klimaatprobleem.

 

Bronnen
Fia vd Bogert ’Zeegras in de Waddenzee’.
Scientias ‘Belangrijk wapen in de strijd tegen klimaatverandering blijkt ook nog eens enorme hoeveelheden suiker te produceren.’

Meer weten?
Max Planck Gesellschaft Sweet spots in the sea mountains of sugar under seagrass meadows.’

 

Wil je meer weten over onze biologie methode Nectar?

Naar website

Meer informatie over dit onderwerp kun je vinden in Nectar 4 havo H8 Ecosysteem en evenwicht