NU Actueel

 - NU Actueel Video bekijken

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft via een videoverbinding een toespraak gegeven voor de Tweede Kamer over de Russische invasie. Hij trok een vergelijking met de Tachtigjarige Oorlog en het bombardement op Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog. Ook verwees hij naar de ramp met de MH17. “Die daad is niet te vergeven.” In de speech vroeg Zelensky Nederland om extra wapens en om de handel met Rusland te stoppen. Wat doet de politiek met die oproep?

Opdrachten:

 1. Zelensky sprak de laatste weken via een videoverbinding al 14 parlementen toe. Wat is het doel van deze toespraken van Zelensky?
 2. Vorige week sprak Zelensky de 2e Kamer toe. Hij trok een vergelijking met de Tachtigjarige Oorlog en het bombardement op Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog. Ook verwees hij naar de ramp met de MH17. Waarom sprak hij over deze onderwerpen?
 3. Zelensky sprak in zijn speech over het lidmaatschap van de Oekraïne van de EU. Welk standpunt neemt ons land hierover in?
 4. Na afloop van deze bijeenkomst debatteerde de 2e Kamer met de regering over de Nederlandse bijdrage / steun aan Oekraïne. Waarom was er verontwaardiging in 2e Kamer over de aanpak van de regering?
 5. Afgelopen week werden in Turkije vredesbesprekingen gehouden tussen Rusland en Oekraine. Wat waren daarvan de resultaten? (zie filmpje)

Eigen mening:

 1. De oorlog is tussen Oekraïne en Rusland is nu de 5e week ingegaan. In de media werden 4 scenario’s besproken over het verloop van deze oorlog.
 • Rusland wint de oorlog
 • Rusland verliest de oorlog
 • Er komt een opdeling van Oekraïne in twee staten
 • Er komt een langdurige oorlog

Welke van de vier is volgens jou het meest realistische scenario? Leg uit waarom je dat vindt.

Stelling:  ‘Het Westen moet harder optreden om Poetin te stoppen’.

 1. Eens of oneens? Motiveer je mening.

 

Extra info: Zelensky tegen Kamer: stop alle handel met Rusland en geef ons meer wapens

Extra info: Kabinet: voor bijna 516 miljoen euro aan Russische tegoeden bevroren

 

Wil je meer weten over NU Burgerschap?

Ga naar de site