NU Actueel

Wonen we over 300 jaar nog in de Randstad?

  • 2 december 2021
  • Niveau: Vmbo onderbouw
  • Bron: Noordhoff Atlasproducties
 - NU Actueel Afbeelding bekijken

Met dubbele dijken kun je het leven in de Randstad misschien 300 jaar rekken.

Dit artikel en de kaart uit De Grote Bosatlas laten zien waarom dat zo is.

Van 31 oktober tot 12 november 2021 waren honderden wereldleiders in Schotland om over het klimaat te praten tijdens de klimaatconferentie van Glasgow. Verschillende wetenschappers en verschillende rapporten laten zien dat de aarde snel opwarmt en dat nu actie moet worden ondernomen om deze opwarming te vertragen. Dat de aarde opwarmt (en ook afkoelt) door verschillende natuurlijke processen is iets van langere tijd. Maar de stijging van de temperatuur gaat sinds 1900 wel erg snel. De hoeveelheid broeikasgassen die voor de opwarming verantwoordelijk zijn, is in diezelfde periode sterk toegenomen. De mens is verantwoordelijk voor deze toename en is daarmee de belangrijkste veroorzaker van de huidige mondiale opwarming.

Opwarming van de aarde heeft veel gevolgen. De zeespiegelstijging is er daarvan één. Voor een land dat al voor een deel onder de zeespiegel ligt, betekent dat in de toekomst een nog grotere uitdaging om droge voeten te houden. Bij een voorspelde zeespiegelstijging van 1,0 m komt 40% van Nederland onder water te liggen en bij een stijging van 2,0 m is dat zelfs 48%. Dat zie je in de kaart. Uiteraard is dit alleen het geval als we geen dijken en andere bescherming tegen het water hebben.

 

Tip!
Wil jij weten hoe hoog het water in jouw woonwijk komt te staan als er geen dijken zijn? Ga dan naar de website https://overstroomik.nl/  en vul de postcode in van jouw straat.

 

Bespreek in de klas:

  • Wat zijn belangrijke broeikasgassen?
  • Waardoor stijgt de zeespiegel als het warmer wordt op aarde?
  • Kijk in het kaartje met de zeespiegelstijging van 2 m. Welke grote steden worden de nieuwe badplaatsen in de toekomst?
  • Waarom is het zo ontzettend belangrijk om de Randstad droog te houden?
  • Bedenk met een medeleerling een maatregel die jouw school kan nemen om de uitstoot van broeikasgassen te beperken. De maatregel moet wel op korte termijn uitvoerbaar zijn.
  • Welke delen van Nederland blijken bij een zeespiegelstijging van 2 m nog hoog genoeg te liggen om veilig te kunnen wonen?
  • Kun je nog een ander land noemen dat heel veel problemen gaat krijgen bij een flinke zeespiegelstijging?

 

Wil je meer weten over de Bosatlas?

Naar website