NU Actueel

Wonen op mars? Eerst zuurstof maken!

 - NU Actueel Afbeelding bekijken

De Marsrover Perseverance heeft op Mars uit koolstofdioxide zuurstof vrijgemaakt. Koolstofdioxide is op Mars ruim voorhanden terwijl er (vrijwel) geen vrije zuurstof in de atmosfeer zit. Lees eerst in dit artikel hoe de marsrover zuurstof maakt.

Opdrachten

  1. In het artikel staat beschreven dat de MOXIE de koolstofdioxide verwarmt tot 800 graden waarna er koolstofmono-oxide en zuurstof vrijkomt. Geef van deze reactie de reactievergelijking.
  2. De koolstofdioxide wordt omgezet in een thermolyse proces. Leg uit dat hier sprake is van “thermolyse”.
  3. In het artikel staat dat het veel praktischer is om zuurstof voor de astronauten op Mars te maken dan het vanaf de aarde mee te nemen. Leg uit waarom dit zo is.
  4. De MOXIE heeft nu enkele uren zuurstof gedraaid. Na twee uur draaien was er genoeg zuurstof om één astronaut 10 minuten van voldoende zuurstof te voorzien. Bereken hoe lang een 20 keer grotere MOXIE moet werken om twee astronauten een week in leven te houden. Geef je antwoord in uren.
  5. Op welke andere manier zou er voldoende zuurstof op Mars gemaakt kunnen worden? Geef een uitleg waarbij je de titel verklaard.

Wil je meer weten over onze scheikunde methodes?
Naar website Chemie
Naar website Chemie Overal

Bron: nu.nl
Bron afbeelding: Shutterstock