NU Actueel

Een witte kerst in Nederland

  • 18 december 2017
  • Niveau: Onderbouw
  • Bron: KNMI
 - NU Actueel Video bekijken

De sneeuw van vorige week zorgde voor grote problemen op de Nederlandse wegen, het spoor en voor de luchtvaart. Dit weer wordt veroorzaakt als de wind de noordhoek opzoekt. Er ontstaan dan gemakkelijk sneeuwbuien in de arctische lucht, die over de warme Noordzee wordt aangevoerd. Als de bodem koud genoeg is, blijft de sneeuw liggen en zorgt zo voor veel overlast.

Klik hier voor de uitleg van weerman Marco Verhoef over code rood.

Zo veel sneeuw is tegenwoordig vrij zeldzaam in Nederland. Volgens de voorlopige metingen lag er gemiddeld over Nederland op 12 december 2017  6 cm sneeuw. Een vergelijking met de historische sneeuwdekwaarnemingen sinds 1956 laat zien dat zo veel sneeuw (gemiddeld over het land) tegenwoordig minder dan eens in de vier jaar voorkomt. In de jaren 1950 lag er gemiddeld eens in de twee jaar zo veel sneeuw.

Door de opwarming van de aarde neemt het aantal potentiële sneeuwdagen af.  Sneeuw wordt in de toekomst  zeldzamer omdat noordelijke stromingen relatief minder kou brengen omdat de poolgebieden sneller opwarmen dan de lagere breedten. Zorgen de noordenwinden nu nog voor sneeuw bij ons, in de toekomst brengen ze regen. In tegenstelling tot Nederland blijven de dagen met noordelijke stromingen in Scandinavië en in de Alpen koud genoeg en neemt sneeuwval en met name extreme sneeuwval op sneeuwdagen juist toe doordat de warmere lucht meer vocht bevat.

 

Opdrachten

Lees de tekst, bekijk de kaart en het filmpje:

1 Hoeveel keer sinds het jaar 1900 hebben wij in Nederland een witte kerst gehad?

2 Welke titel moet er boven de eerst en tweede kolom van de tabel staan?

3 Hoe hoog was de gemiddelde temperatuur in 2014?

4 Was dit hoger of lager dan de gemiddelde temperatuur in Nederland?

5 In welke eeuw kwamen de koudste jaren voor in de 20ste of de 21ste eeuw?

 

Wil je meer weten over onze aardrijkskundemethode?

Naar website