NU Actueel

Wintertijd

 - NU Actueel Afbeelding bekijken

In het laatste weekend van oktober gaat zaterdag- op zondagnacht de wintertijd in. Om 03.00 uur gaat de klok één uur achteruit. In dat ene uur, maar ook in de hele wintertijd, kan er veel gebeuren op natuurkundig gebied.

Lees hier het artikel.

Opdrachten 

1 De gloeilamp op de slaapkamer heeft een vermogen van 0,06 kW en brandt in de wintertijd 180 uur extra ten opzichte van de zomertijd. Hoeveel gaat dit kosten? Ga ervan uit dat één kWh 0,22 euro is.

2 Terwijl de één nauwelijks verschil merkt in dat ene uur extra slaap, heeft de ander daar weken last van. Theoretisch natuurkundige Albert Einstein zei het al: ,,Tijd is relatief.” Wat bedoelde hij hiermee? Leg je antwoord uit aan de hand van zijn natuurkundeonderzoek.

3 In het verleden zijn er verschillende zwemverenigingen in Nederland geweest die voor het doel Spieren voor Spieren een evenement op hebben gezet. In dat extra uur tijd, moesten deelnemers dan zoveel mogelijk meters zwemmen. Het geld dat zij hiermee ophaalden, is voor het goede doel.
Stel: één van die zwemmers legt honderd meter af in negentig seconden. Hoeveel kilometer heeft deze deelnemer dan tijdens het hele evenement afgelegd? Toon je antwoord aan met een berekening.

4 De lichtsnelheid is 300.000 km/s. Hoeveel kilometer heeft het licht in het ene uur afgelegd dat we de klok hebben teruggezet?

5 Er wordt gesproken om de zomertijd af te schaffen. Wat vind jij hiervan? Geef je mening en verwerk daar minimaal één natuurkundig argument in.

Extra informatie

Essent

YouTube

AD

 

Wil je meer weten over onze methodes voor Natuurkunde en NaSk?

Naar website Overal Naar website Pulsar