NU Actueel

Winterlandschap, een kleine ijstijd?

 - NU Actueel Video bekijken
Een paar dagen sneeuw en ijs en Nederland staat op zijn kop. Er wordt code rood afgegeven, veel vervoer wordt stilgelegd, er rijden minder treinen, mensen blijven thuis. Even dan, want veel mensen gaan ook juist de deur uit. In het nieuws zie je beelden van mensen die skiën, sleeën, schaatsen, ijszeilen of met de sneeuw spelen. Maar is dat eigenlijk wel ‘nieuws’? Het kon vroeger ook flink koud zijn. Wat deden de mensen vroeger als het vroor?

 Opdrachten:

  1. Bekijk het filmpje hierboven (Schooltv.nl). en bekijk het schilderij op je gemak op de website van het Rijksmuseum.
    1. In welke eeuw en welk tijdvak is dit schilderij gemaakt?
    2. Leg uit waarom dit schilderij goed bij de kenmerken van dat tijdvak past.
    3. In die tijd waren de verschillen tussen arm en rijk groot. Zie je dat terug op het schilderij? Leg je antwoord uit.
    4. Trek aan de hand van het schilderij conclusies over het contact tussen arme en rijke mensen. Beschrijf minstens twee bronelementen in je antwoord.
  2. Gebruik de bronnen hieronder.
    Leg uit in hoeverre de kijk van de schilder beïnvloed is door de plaats waar hij leefde en de tijd waarin hij leefde (standplaatsgebondenheid).
  3. Gebruik de bronnen hieronder over schaatsen.
    1. Sinds welk tijdvak of welke periode schaatsen mensen op het ijs?
    2. Vergelijk het schaatsen door de eeuwen heen (kies minstens drie tijdvakken). Noem een voorbeeld van continuïteit. Beschrijf ook een verandering.
  4. De tijd waarin dit schilderij gemaakt werd, noemen we ook wel ‘Kleine IJstijd’. Lees de informatie van KNMI.nl over de Kleine IJstijd.
    1. Wat was de koudste periode in Nederland in die Kleine IJstijd, hoe koud was het toen?
    2. Vergelijk dit met wat je weet over de ‘echte’ ijstijd en leg uit of je de naam kleine ijstijd passend vindt. Licht je antwoord toe met argumenten.
      Tip: Gebruik de website van Bibliotheek.nl over de ijstijd. Kijk even goed rond, daar staan overigens nog veel meer handige links
  5. Gebruik de bronnen in de opdrachten hierboven en de bronnen hieronder. Wikikids is een wiki-internetencyclopedie voor en door kinderen (zie de bronnen hieronder). De doelgroep is ongeveer 8-15 jaar. Op Wikikids vind je wel informatie over schaatsen en over de ‘echte’ ijstijd. Er staat nog niets over de Kleine IJstijd. Stel je voor dat jij die pagina zou mogen maken.
    1. Bedenk wat je erop zou zetten. Zet er ook iets in over Avercamp en eventueel andere schilders.
    2. Maak in Word een indeling in alinea’s met tussenkopjes (inhoudsopgave) en schrijf voor minstens drie alinea’s de teksten.
    3. Werk samen in een groep van 3-4 personen. Neem elkaars teksten door. Bespreek samen wat volgens jullie op de website zou moeten komen te staan. Pas waar nodig de teksten aan en maak er één geheel van.

Meer informatie?

Wil je meer weten over onze geschiedenismethode Geschiedeniswerkplaats?

Naar website