NU Actueel

Winkelen in Nederland

  • 1 juni 2017
  • Niveau: Havo/vwo onderbouw
  • Bron: CBS
 - NU Actueel Video bekijken

We kopen meer en meer en meer. De omzet van de detailhandel groeit al jaren explosief. Maar niet iedereen in de detailhandel profiteert hiervan: fysieke winkels hebben het zwaar door de toegenomen concurrentie van online winkels.

Opdrachten

Gebruik de volgende vragen om na te gaan hoe leerlingen deze trend in winkelen ervaren en wat voor oplossingen zouden er mogelijk zijn?

  1. Koop je zelf of je ouders wel eens iets online? Zo ja, welke producten kopen jullie thuis het meest online? Wat zou je niet zo snel online kopen?
  2. Fysieke winkels lijken flink te lijden onder de sterke omzetgroei van online winkels. Welke oorzaken zijn er voor het grote verschil in omzetgroei tussen online en fysieke winkels?
  3. Er zijn grote regionale verschillen in de verandering van het aantal fysieke winkels. In Flevoland neemt het aantal toe, in de Randstad blijft het gelijk en buiten de Randstad (bv. in grensregio’s) neemt het aantal winkels af. Kun je deze verschillen verklaren?
  4. Stel je bent zelf winkeleigenaar in een winkelcentrum in de buurt en merkt dat steeds meer klanten kiezen voor de gemakken van online winkelen. Wat zou jij doen om de concurrentie van online winkels het hoofd te bieden?

Wil je meer weten over onze economiemethode Pincode?

Naar website