NU Actueel

Wie is jouw favoriete lijsstrekker?

 - NU Actueel Video bekijken

Wie zijn de lijsttrekkers waar je over twee weken op kunt stemmen? En waar staan hun partijen eigenlijk voor? Met onderstaande tool kom je erachter. Schuif met de filters om te ontdekken hoe partijen denken over verschillende thema’s en klik op de lijsttrekkers voor meer informatie over hem/haar en de partij.

In de lijsttrekkerstool komen de partijen aan bod die nu in de Tweede Kamer zitten en weer meedoen aan de verkiezingen, inclusief BVNL, die nu als Groep Van Haga in de Kamer zit. De inhoudelijke filters zijn gemaakt op basis van stellingen die het voorlichtingscentrum ProDemos aan de partijen heeft voorgelegd bij de ontwikkeling van de StemWijzer (bron NOS)

Bekijk: Wie zijn de lijsttrekkers?

Opdrachten:

  1. Ken je de naam van de lijsttrekker van de politieke partij waarop je wilt stemmen? Zo ja, wie is het en waarom heb je voor deze partij gekozen?
  2. Welke eigenschappen of standpunten zoek je in een lijsttrekker voordat je beslist om op die persoon te stemmen?
  3. Hoe belangrijk vind je het dat een lijsttrekker jong en/of ervaren is? Waarom?
  4. Ben je op de hoogte van de belangrijkste standpunten van de verschillende lijsttrekkers en hun partijen? Wat vind je van deze standpunten?

Eigen mening:

  1. Welke maatschappelijke kwesties vind jij het belangrijkst en welke lijsttrekker denk je dat het best in staat is om deze kwesties aan te pakken?
  2. Wat vind je van de manier waarop verschillende lijsttrekkers zich presenteren in de media? Denk je dat dit invloed heeft op je stemkeuze?
  3. Hoe denk je dat de lijsttrekkers jongeren kunnen betrekken bij de politiek en hun specifieke zorgen kunnen aanpakken?
  4. Wat zou je graag zien van de gekozen lijsttrekker en zijn/haar partij na de verkiezingen? Welke veranderingen hoop je dat ze zullen doorvoeren?

 

Bron: Materiaal lijsttrekkers: NOSop3

NOS-collectie over de Tweede Kamerverkiezingen

 

Wil je meer weten over NU Burgerschap?

Ga naar de site