NU Actueel

Welke Nachtwacht vind jij de beste?

 - NU Actueel Video bekijken

‘De compagnie van kapitein Frans Banninck Cocq en luitenant Willem van Ruytenburgh maakt zich gereed om uit te marcheren.’ Zo heet het schilderij eigenlijk, maar waarschijnlijk ken jij het meest bekende schilderij van Rembrandt als De Nachtwacht. Bijna 400 jaar nadat het geschilderd werd, wordt het schilderij gerestaureerd en onderzocht. Bij ‘Operatie Nachtwacht’ wordt gebruik gemaakt van de nieuwste en meest geavanceerde technologie om te bepalen hoe het meesterwerk zo goed mogelijk kan worden behouden voor toekomstige generaties. Ook zijn de missende stukken van de Nachtwacht gereconstrueerd. Maar horen die er nu bij of niet? Wat vind jij?

Opdrachten:

  1. Bekijk de interactieve schoolplaat van het schilderij De Nachtwacht  op de site van Schooltv.nl.
    1. In welke eeuw heeft Rembrandt de Nachtwacht geschilderd?
    2. Wie staan er op het schilderij? Wat was hun taak?
    3. Waarom zijn er stukken van het schilderij afgesneden?
    4. Hoe hebben mensen vastgesteld wat er op de afgesneden stukken stond?
    5. Wat heeft de computer daarmee te maken gehad?
  2. Tot 14 oktober 2021 waren de ontbrekende delen in het Rijksmuseum te zien. Nu zijn ze alleen nog online te bekijken. In het NRC verscheen een oproep om de Nachtwacht blijvend in de oorspronkelijke vorm te tonen. In dit artikel in het NRC lees je het standpunt van Taco Dibbits, directeur van het Rijksmuseum en van Lisa Wiersma kunstschilder en – historicus die aan de ontbrekende delen werkte.
    1. Waarom vindt de directeur van het museum dat de ontbrekende delen niet blijvend in het museum te zien moeten zijn? Welke argumenten geeft hij?
    2. Waarom vindt Lisa Wiersma dat dat juist wel moet?
    3. Wat is jouw mening? Licht je antwoord toe.
  3. Kies één van onderstaande onderwerpen uit. Klik op de link en lees, bekijk of beluister de informatie. Bereid een korte presentatie voor (circa 1-3 minuten) waarin je jouw groepje iets vertelt over jouw onderwerp.
  4. Meer informatie?

Meer informatie?

Wil je meer weten over onze geschiedenismethode Geschiedeniswerkplaats?

Naar website