NU Actueel

Welke hurricanes komen er nog na Sally?

  • Bosatlas
  • 21 september 2020
  • Niveau: Onderbouw
  • Bron: NOS
 - NU Actueel Video bekijken

Orkanen verplaatsen zich langzaam, met zo’n 20 kilometer per uur. Hierdoor kunnen waarnemers een orkaan zien aankomen en de route voorspellen. Zodra de orkaan boven land komt, neemt de kracht af en verandert in een storm. Naast de windkracht brengt een orkaan ook heel veel neerslag. Het verdampte water boven zee valt boven land met bakken naar beneden en zorgt voor overstromingen.
Elke orkaan krijgt een naam. De eerste orkaan van een jaar krijgt een naam die begint met de letter A. Orkaan Sally veroorzaakte vorige week veel schade en was dus de negentiende orkaan van 2020. Het seizoen is nog lang niet afgelopen dus na ‘z’ de 26e, krijgt nummer 27 de naam die begint met de letter ‘alfa’ van het Griekse alfabet. 

Opdrachten

1 Lees de tekst en bekijk het filmpje.
a Orkaan Sally kwam bij de Stedelijke gebieden Mobile en Pendacola aan land. In welke Amerikaanse staten liggen deze steden?
b Welke andere orkanen bedreigen op dit moment nog meer het zuiden van de VS? Klik hier voor een recent satellietbeeld.
c Hoe kun je op het satellietbeeld zien dat het hier om orkanen gaat?
d Leg uit waarom je route van een orkaan redelijk kunt voorspellen?

GB 250 Natuurrampen

2 Bekijk de kaart GB250 De aarde – Natuurrampen van de Grote Bosatlas.
a In de Verenigde Staten worden de stormen met orkaankracht hurricanes genoemd. Welke andere namen worden er volgens de legende van de kaart ook gebruikt?
b Op de kaart zie je veel groene vierkantjes bij Midden-Amerika en het zuiden van de Verenigde Staten. Leg uit waarom juist daar veel hurricanes voorkomen.
c Een tropische orkaan is een krachtige storm met een windsnelheid van 120 km/h. Dat is windkracht 12. Welke schaal hoort hierbij?
d Orkanen kun je indelen in categorieën 1 tot 5 volgens de schaal van Saffir-Simpson. Schaal 5 is allesverwoestend. Hoe hard waait het bij een hurricane van categorie 5? Zoek hier het antwoord op.

 

GB 209A VS Hurricanes en tornado’s

3 Bekijk de kaart GB 209A Hurricanes en tornado’s in de Verenigde Staten en de grafiek met de sterkste hurricanes van 2005.
a Welke hurricane had de hoogste windsnelheid?

GB 209E Hurricane Katrina in New Orleans (2005)

b Bekijk kaart 209 E. Wat is naast de windsnelheid nog meer een gevaarlijk onderdeel van een hurricane?
c Gebruik nog eens kaart 209E. Welke stad werd zwaar getroffen door de orkaan Katrina en waardoor waren de gevolgen hier extra groot?
d Welke maatregelen kunnen mensen nemen om de gevaren van een hurricane te vermijden?

Wil je meer weten over onze aardrijkskundemethode buiteNLand?

Naar website

Meer informatie over dit onderwerp kun je vinden in deel 1 hoofdstuk 3 Klimaat en in deel 2 hoofdstuk 3 Water.