NU Actueel

Welke gevolgen hebben schulden voor jongeren?

 - NU Actueel Video bekijken

Vanaf hun 18e kunnen jong volwassenen (18-27 jaar) onafhankelijk van hun ouders of verzorgers abonnementen en contracten afsluiten, geld lenen, studiefinanciering regelen en toeslagen aanvragen. Van de ene op de andere dag hebben alleen zijzelf nog toegang tot hun bank- en spaarrekeningen en kunnen ze in de vorm van rood staan en creditcards over meer geld beschikken dan ze daadwerkelijk hebben.

Niet iedere jongere (12-18 jaar) heeft omgaan met geld vanzelfsprekend meegekregen, hulp is niet altijd dichtbij en informatie over geldzaken is voor sommige jongeren lastig te begrijpen. Dat maakt ze kwetsbaar. Ook hebben jongeren en jongvolwassenen vaker wisselende inkomsten en minder vaak een vast contract. Jongeren en jongvolwassenen zijn gevoelig voor verleidingen. Op social media is bijvoorbeeld veel positieve aandacht voor ‘snel geld maken’ met cryptomunten. Jongeren stappen vaker dan eerst in deze vorm van beleggen, zonder voldoende kennis van zaken.

Opdrachten:

  1. Waarom neemt het aantal jongeren met schulden toe?
  2. Welke rol speelt social media in de schuldenproblematiek van jongeren?
  3. Sinds vorig jaar zijn gemeenten verplicht om mensen die hun vaste lasten niet betalen, snel hulp te bieden. Waarom is deze maatregel ingevoerd?
  4. Nu het leven snel duurder wordt, zoeken jonge mensen allerlei uitwegen om het einde van de maand te halen. Geef hiervan vier voorbeelden.

Eigen mening:

Stelling: ‘Jongeren met schulden staan 1-0 achter bij aanvang van hun volwassen leven’.

  1. Eens of oneens? Motiveer je mening.
  2. Hoe groot acht jij de kans dat je later te maken krijgt met onbetaalbare schulden?

 

Extra info: Jongeren met schulden blijven onder de radar, snelle hulp blijft uit

Extra info: Jongvolwassenen en hun schulden

Extra info: Jongeren en hun geld (Nibud)

 

 

Wil je meer weten over NU Burgerschap?

Ga naar de site