NU Actueel

Wat weten de Russen over de oorlog in Oekraïne?

 - NU Actueel Video bekijken

Ondanks dat Russische media het dus niet over een oorlog mogen hebben en vaak informatie geven die gunstig is voor president Poetin, zijn veel Russen het niet eens met wat er nu gebeurt. Maar demonstreren tegen de oorlog is gevaarlijk, zegt NOS-correspondent Iris de Graaf. “Voor demonstreren op straat kun je zware straffen krijgen maar ook op social media protesten wordt steeds gevaarlijker. Voor het liken van een Insta-foto met ‘Nee tegen de oorlog’ kun je hier al opgepakt worden. Journalisten kunnen zelfs 15 jaar gevangenis krijgen als zij ‘fake news’ over de oorlog in Oekraïne verspreiden.

Opdrachten:

  1. Wat is het belang van persvrijheid?
  2. Geef van de begrippen: censuur, propaganda en indoctrinatie een actueel voorbeeld uit de gebeurtenissen van afgelopen week in Rusland.
  3. Hoe komt het dat nu nog de meerderheid van de Russen Poetin steunt in de oorlog tegen Oekraïne?
  4. Waarom is er een verschil hoe jongeren en ouderen in Rusland over deze oorlog denken?
  5. De NOS en ook andere westerse media hebben besloten om hun journalisten weg te halen uit Moskou. Waarom hebben zij dit gedaan?

Eigen mening:

De Russische staatsmedia RT en Sputnik worden door de EU zo goed als volledig geweerd. RT (Russia Today) en Sputnik worden voorlopig verboden op tv, via satelliet, via internet, op online platforms en via apps. De Nederlandse Vereniging van Journalisten is bezorgd over de mediablokkade.

  1. Is verbod op Russische nieuwskanalen schending van de persvrijheid of terechte ontmanteling van propagandawapens? (info)

Tikhon Dzyadko, journalist en hoofdredacteur van de laatste onafhankelijke tv-nieuwszender in Rusland, is met zijn gezin vanuit Moskou naar Istanboel gevlucht. Rusland is voor hem niet meer veilig, als hoofdredacteur van nieuwszender Dozhd. De televisiezender stopte deze week met uitzenden, vanwege de nieuwe mediawetten die de Russische regering heeft ingevoerd. “Het was onmogelijk om nieuws te brengen zonder de waarheid te vertellen over wat er gebeurt.”

  1. Wat kunnen de gevolgen zijn van het ontbreken van persvrijheid voor het verloop van de oorlog in Oekraïne en de situatie in Rusland?

Extra filmpje: Hoe krijgen de Russen zelf het nieuws over Oekraïne mee?

Extra filmpje: Het einde van de laatste onafhankelijke tv-nieuwszender in Rusland: ’15 jaar celstraf voor het vertellen van de waarheid’

Extra info: Onafhankelijke online nieuwsbronnen nu vrijwel gekneveld in Rusland

Extra info: Russische staatsmedia geweerd uit EU, journalisten kritisch over ‘censuur’

 

Wil je meer weten over NU Burgerschap?

Ga naar de site