NU Actueel

Wat is er aan de hand in ‘narcostaat’ Ecuador?

 - NU Actueel Video bekijken

President Noboa zegt in een radio-interview dat zijn land in oorlog is met drugsbendes en dat het deze strijd niet mag opgeven.

De strijd van Noboa’s net aangetreden regering escaleerde het afgelopen weekend met de ontsnapping van de leider Fito van een van de grootste drugsbendes uit de gevangenis. Noboa riep de noodtoestand uit, waarna in zeker vijf gevangenissen een oproer uitbrak. In die gevangenissen houden gedetineerden nog zeker 130 medewerkers in gijzeling. “We doen er alles aan om de gijzelaars vrij te krijgen”, zei de president. Daarvoor wordt het leger ingeschakeld.

 

Opdrachten:

 1. Wat wordt bedoeld met de term “narcostaat” en welke gevaren brengt dit met zich mee?
 2. Extra: Bekijk het filmpje: Waarom overvielen gewapende mannen een tv-studio in Ecuador?
 3. Hoe kan drugshandel bijdragen aan het ontstaan van een narcostaat?
 4. Welke impact heeft de aanwezigheid van drugsproductie en het transport hiervan op de veiligheid en leefbaarheid van een samenleving?
 5. Hoe beïnvloedt de aanwezigheid van een narcostaat de economie van dit deel van Zuid-Amerika?
 6. Welke rol spelen criminele organisaties in het in stand houden van een narcostaat?
 7. Welke maatregelen kunnen worden genomen om de gevaren van een narcostaat te verminderen?
 8. Bekijk het filmpje: Welke relatie is tussen ons land en Ecuador op het gebied van drugshandel?
 9. Wat zijn uithalers en waarom zijn vooral jongeren kwetsbaar om geronseld te worden door drugscriminelen voor dit soort activiteiten?

 

Eigen mening:

 1. De burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, schetst dat het Nederlandse gedoogbeleid decennialang gericht was op het terugdringen van de gezondheidsrisico’s van gebruikers en dat de drughandel nauwelijks invloed had op de economie en het dagelijks leven. “Dat is niet langer het geval”, constateert ze. “De illegale drugshandel is lucratiever, professioneler en meedogenloos gewelddadiger geworden.” Liquidaties, vergismoorden, ontvoeringen en beschietingen. Bijna dagelijks is er in Nederland een geweldsincident dat op een of andere manier gerelateerd is aan drugs
 2. Stelling: ‘Ook Nederland is inmiddels een narcostaat geworden’. Eens of oneens? Motiveer je mening.

 

Wil je meer weten over NU Burgerschap?

Ga naar de site