NU Actueel

volvo, audi en fiat

Die vraag komt van taaljournalist Gaston Dorren. Volvo, audi en fiat zijn in de eerste plaats vormen van Latijnse werkwoorden. Ze betekenen: ‘ik wentel’, ‘hoor, luister’ en ‘laat het gedaan worden’.

Tegenwoordig worden ze in het Nederlands als zelfstandig naamwoord gebruikt: Volvo, Audi en Fiat zijn merknamen van auto’s. Daarnaast kun je fiat gebruiken als je ‘toestemming’ bedoelt: ‘Jan heeft zijn fiat gegeven’ betekent dat Jan iets goedvindt.

In onze taal en andere moderne talen zijn nog veel meer zelfstandige naamwoorden ontleend aan een vervoegde vorm van een Latijns werkwoord. Gaston Dorren heeft een lijstje gemaakt met onder meer video, audio, debet, prosit en proficiat.

 

Vragen en opdrachten

Beantwoord de vragen 1a en 1b eerst voor jezelf en bespreek je antwoorden daarna in de klas.

1a In de tijd van het Romeinse Rijk bestond er nog lang geen video en audio zoals wij die kennen. Toch bestonden deze woorden wel al in het Latijn. Wat betekenden ze?

1b In het jaar 2000 kwam de populaire film Memento uit. Dit Latijnse woord staat ook in het lijstje van Dorren. Zoek op waar de film over gaat. Vind je de titel geschikt? Licht je antwoord toe.

Beantwoord de vragen 2a en 2b eerst samen met een klasgenoot en bespreek jullie antwoorden daarna in de klas.

2a Bekijk nog eens het lijstje van Gaston Dorren. Wat betekent de ‘oneliner’ veni, vidi, vici?

2b Mocht je in de toekomst onderzoeker worden, dan kun je wellicht aanspraak maken op een van de drie subsidies voor wetenschappelijk onderzoek: Veni, Vidi of Vici. Stel dat jij een zeer ervaren wetenschappelijk onderzoeker bent, welke van de drie subsidies zou dan bedoeld zijn voor jou? Licht je antwoord toe.

Kijk voor de antwoorden in TLPST nr. 76 Nieuw Nederlands

Bron: TLPST nr. 76

Wil je meer weten over onze methode Nieuw Nederlands?

Naar de website

 

 

TLPST is een maandelijkse lesbrief van
Nieuw Nederlands en
Genootschap Onze Taal.