NU Actueel

Wat heeft de opwarming van de aarde met het produceren van verschillende voedingsmiddelen te maken?

 - NU Actueel Afbeelding bekijken

Amerikaanse onderzoekers hebben berekend hoeveel de aarde opwarmt door de productie van verschillende voedingsmiddelen. In totaal stijgt de temperatuur op aarde voor het jaar 2100 één graad door de uitstoot van gassen die vrijkomen bij de productie van ons voedsel. Ongeveer 60% van deze uitstoot is te danken aan het molecuul methaan. Methaan is per molecuul een sterker broeikasgas dan CO2 omdat het de warmtestraling van de aarde meer tegenhoudt dan CO2.

Welke voedingsmiddelen het meeste methaan uitstoten, kun je vinden in het artikel hier.

Opdrachten 

Er is niet alleen slecht nieuws, een ander eetpatroon en efficiëntere productie kunnen meer dan de helft van deze opwarming voorkomen. Help je mee met oplossingen bedenken?

1. Welk eten en drinken in jouw dagelijks leven stoot methaan uit bij de productie? 

2. Teken een blokschema van het productieproces van 1 van de levensmiddelen die je bij vraag 1 genoemd hebt. In je boek kan je vinden hoe je dit doet. Geef aan bij welke stappen er methaan vrijkomt. 

3. Bedenk een alternatief voor zoveel mogelijk van de genoemde producten bij vraag 1 en leg uit waarom de uitstoot van gassen zoals methaan bij de alternatieve producten lager is. 

4. Bespreek met een klasgenoot welke (scheikundige of maatschappelijke) oplossingen jullie kunnen bedenken om de opwarming van de aarde door voedselproductie tegen te gaan. Leg hierbij uit of dit haalbaar is en welke problemen je tegen kunt komen. 

Wil je meer weten over onze scheikunde methodes?
Naar website Chemie
Naar website Chemie Overal