NU Actueel

Wat doe jij om voedselverspilling tegen te gaan?

 - NU Actueel Video bekijken

Nederlanders gooiden gemiddeld vorig jaar per persoon ruim 33 kilo aan voedsel weg. Dat is bijna een kilo minder dan bij de vorige meting in 2019, blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum. De daling stagneert wel, bij de vorige meting was de verspilling bijna 7 kilo per persoon minder geworden.

Voor het onderzoek, dat elke drie jaar wordt gehouden, is via steekproeven in dertien gemeenten het vuilnis van 130 huishoudens en het gft-afval van 110 huishoudens onderzocht. Daaruit bleek dat brood en deegwaren het meest worden weggegooid. Ook groente, fruit, aardappelen en zuivel belanden vaak in de kliko. Deze productgroepen waren goed voor meer dan de helft van de Nederlandse voedselverspilling

Opdrachten:

  1. Waarom vinden veel jongeren dit niet een interessant onderwerp?
  2. Ongeveer een derde van al het geproduceerde eten in de wereld eten we niet op. Hoeveel mensen op de wereld lijden iedere dag honger?
  3. Bekijk het filmpje: Hoeveel kilo eten gooien we met z’n allen weg in Nederland en hoeveel kilo is dat gemiddeld per persoon?
  4. Welke voedselproducten worden het meest weggegooid?
  5. Waarom is minder voedselverspilling belangrijk voor jou en de wereld?

Eigen mening:

  1. Volgens de nieuw richtlijnen van de EU mogen we in 2030 maximaal 21,6 kg voedsel nog verspillen. Gaan we dat wel of niet halen? Motiveer je mening.
  2. Al ons voedsel is gekweekt, vervoerd, verwerkt, gekoeld, verwarmd en dat kost veel water en energie en zorgt voor een derde van de gehele CO2 uitstoot in de wereld. Wat is jouw bijdrage om dit ‘probleem’ op te lossen?

 

Extra info: NOS op 3 legt uit wat de impact is van voedselverspilling en wat je ertegen kunt doen:

 

Wil je meer weten over NU Burgerschap?

Ga naar de site