NU Actueel

 - NU Actueel Afbeelding bekijken

Wakeboarden op ijs

In Zweden is een wakeboard baan gemaakt van ijs. Dit levert spectaculaire beelden op, zoals je in het artikel van het NOS Jeugdjournaal kunt zien! Gebruik bij de opdrachten de gegevens uit de video in dit artikel.

Opdrachten:

In de video zie je dat de wakeboarder na 53 seconden door een schans van ijs beweegt. Zo’n schans om op te boarden en trucjes op te doen noem je ook wel een ‘ramp’. Hiervan zie je een momentopname op de foto. De wakeboarder is hier op het laagste punt, precies in het midden. Het midden is 3 meter vanaf de rechterkant van de ‘ijs-ramp’. De ijs-ramp heeft links en rechts van het midden dezelfde vorm. De eerstvolgende zes opdrachten gaan over deze ijs-ramp.

 1. Leg uit dat de ijs-ramp 6 meter lang is.
 2. Hoeveel meter schat je de hoogte van de zijkanten van de ijs-ramp? Kies uit 1 meter, 2 meter en 3 meter.
 3. Op de foto zie je dat de hoogte van het wakeboard van de wakeboarder daar 0 meter is. In de video verandert deze wakeboardhoogte. De hoogte kun je dan berekenen met een formule. Je moet dan wel weten wat de afstand van de wakeboarder is tot de rechterkant van de ijs-ramp.
  De berekening gaat met de formule wakeboardhoogte = 0,1 × (afstand − 3) × (afstand − 3) .
  Vervang in de formule het woord afstand door het getal 3 en laat zien dat je dan inderdaad een hoogte van 0 meter berekent.
 4. De wakeboarder verlaat de ijs-ramp aan de linkerkant. Als je daar de hoogte van het wakeboard wilt berekenen, dan kun je voor afstand het getal 6 kiezen.
  Leg uit waarom je daar het getal 6 kunt kiezen
 5. Er is nog een mogelijkheid die je voor afstand kunt kiezen. Je krijgt dan dezelfde hoogte. Welk getal kun je ook kiezen?
 6. Controleer met de formule voor de hoogte je antwoord op opdracht 2.
 7. In het begin van de video zie je een een iglo.
  Welke vorm herken je in deze iglo?
 8. Schat de diameter van het grondvlak van de iglo.
 9. Met de formule oppervlakte = 0,785 × diameter × diameter kun je de vloeroppervlakte van de iglo berekenen.
  Bereken de vloeroppervlakte van deze iglo.

Bronnen: NOS Jeugdjournaal

Wil je meer weten over Moderne Wiskunde?

Naar website