NU Actueel

Waarom wordt de Dienstplichtbrief voor jongeren steeds alarmerender?

 - NU Actueel Video bekijken

Zo’n 200.000 jongeren die dit jaar 17 jaar zijn of worden, ontvangen deze week de zogeheten Dienstplichtbrief. Daarin staat dat ze zijn ingeschreven voor de militaire dienstplicht. De toon van de brief is door de jaren heen veranderd, hoewel de invulling van de dienstplicht sinds 1997 niet gewijzigd is.

In dat jaar werd de opkomstplicht opgeschort en sindsdien worden dienstplichtigen niet meer opgeroepen. Maar in uitzonderlijke situaties kan de regering dat alsnog doen, bijvoorbeeld in het geval van een dreigende oorlog.

De brief fungeerde jaren als een administratieve verplichting van Defensie: dienstplichtigen moeten op de hoogte worden gebracht van de inschrijving, al zaten daar geen consequenties meer aan vast.

Dat staat er nog steeds in, maar de brief is langer en sinds vorig jaar wordt er ook in verwezen naar de oorlog in Oekraïne. “In Nederland leven we in vrede. Maar wereldwijd is er soms – ook dichtbij – veel onrust en onveiligheid. Iedereen kent nu bijvoorbeeld de oorlog in Oekraïne. Onze militairen beschermen ons, ons eigen grondgebied en dat van onze bondgenoten. Ze beschermen onze welvaart en onze democratie”, schrijft demissionair minister Ollongren van Defensie.

Opdrachten:

  1. Bekijk het artikel: Wat stond er in de Dienstplichtbrief die deze week naar ongeveer 200.000 jongeren wordt gestuurd?
  2. Sinds wanneer is de opkomstplicht voor de militaire dienstplicht opgeschort in Nederland?
  3. Bij welke uitzonderlijke situatie kan de regering dienstplichtigen alsnog oproepen?
  4. Waarom wordt in de Dienstplichtbrief van dit jaar verwezen naar de oorlog in Oekraïne?
  5. Wat is het doel van de Dienstplichtbrief volgens staatssecretaris Van der Maat?
  6. Wat wordt voorgesteld als een alternatief voor een jaar reizen na school in de brief?
  7. Wat is het verschil tussen de dienstplicht zoals die nu bestaat en de opkomstplicht die in 1997 werd afgeschaft?

Eigen mening:

Stelling:  “Ondanks alle wereldproblemen (bijvoorbeeld oorlog), blijf ik een optimist”.

  1. Eens of oneens? Motiveer je mening.
  2. ‘Onze militairen beschermen ons, ons eigen grondgebied en dat van onze bondgenoten’. Zou jij later wel of niet voor een baan bij Defensie kiezen? Motiveer je mening.

 

Wil je meer weten over NU Burgerschap?

Ga naar de site