NU Actueel

Waarom verloopt de formatie zo traag?

 - NU Actueel Video bekijken

De nieuwe informateur Remkes vindt dat door het verloop van de formatie het geduld in de samenleving op de proef wordt gesteld. Remkes kreeg vorige week formeel de opdracht van Kamervoorzitter Bergkamp. De Tweede Kamer wil dat de ervaren VVD’er gaat onderzoeken of er een minderheidskabinet kan worden gevormd van een nog nader te bepalen combinatie van VVD, D66 en CDA.

In een korte toelichting op zijn aanpak zei Remkes dat niet alleen de visies van de partijen uiteenlopen, maar dat ook de verhoudingen moeten groeien. Hij voegde eraan toe dat hij “met enig gevoel van irritatie zag dat het proces bezig was in het slop te lopen”. De informateur benadrukte dat niet hij, maar de partijen zelf het moeten doen.

Opdrachten:

  1. Wat is een formatie?
  2. Waarom willen VVD en CDA niet met twee linkse partijen (PvdA en GL) samenwerken?
  3. Bestaat er een deadline voor de duur van een formatie?
  4. Wat is een demissionair kabinet?
  5. Waarom moet er een nieuwe regering worden geformeerd?
  6. Wat is een minderheidskabinet?
  7. Als ook het vormen van een minderheidskabinet mislukt, wat zijn dan nog de mogelijkheden?

Eigen mening / Stelling

Het gaat vanaf de verkenning al zeer moeizaam. En nu zijn de geluiden vanaf de onderhandelingstafel dat de vorming van een nieuw kabinet vastzit. Hoekstra (CDA) heeft laten doorschemeren dat hij de combinatie van PvdA en GroenLinks samen in een kabinet niet ziet zitten. Klaver (GroenLinks) spreekt zelfs van een impasse. Hoort dit bij het spel en moeten we nog even geduld hebben? Of is er gezien de grote uitdagingen in ons land geen ruimte meer voor gedraal en politieke spelletjes?

Stelling: ‘Bij de vorming van een nieuw kabinet is nu écht haast geboden’

  1. Ben je het eens of oneens met de stelling en motiveer je mening.

 

Wil je meer weten over NU Burgerschap?

Ga naar de site