NU Actueel

Waarom herken jij deze soa niet?

 - NU Actueel Video bekijken

Dit jaar krijgen ruim 2 miljoen tieners en jongvolwassenen, geboren tussen 1996 en 2003, een uitnodiging voor een gratis vaccinatie tegen het Humaan papillomavirus (HPV). Dat virus is zeer besmettelijk en kan kanker veroorzaken aan mond- en keelholte, penis, anus, vagina, schaamlippen en de baarmoederhals.

Uit onderzoek blijkt dat jongvolwassenen niet of nauwelijks bekend zijn met het virus en dus ook de gevaren ervan niet onderkennen. Slechts een op de vijf van hen noemt de kans op een HPV-besmetting waarschijnlijk, terwijl vier op de vijf daadwerkelijk besmet raken. Een tweedelige vaccinatie beschermt tegen deze soorten kanker.

Overigens leidt lang niet iedere besmetting tot kanker. Zo’n 80 tot 90 procent van de mensen wordt minstens één keer in zijn leven besmet met HPV. Die merken daar vaak niets van en meestal ruimt het lichaam de infectie binnen 1 tot 2 jaar zelf op. Soms gebeurt dat niet en dan kan na 10 tot 15 jaar kanker ontstaan

Opdrachten:

  1. Welke soa’s ken je?
  2. Wat is HPV en waarom is dit ook een soa?
  3. Uit onderzoek blijkt dat jongvolwassenen niet of nauwelijks bekend zijn met het virus en dus ook de gevaren ervan niet onderkennen. Heb jij hier een verklaring voor?
  4. Wat kunnen de gevolgen zijn van een HPV-besmetting?
  5. Je kunt je nu laten vaccineren, deze prik staat bekend als de prik tegen baarmoederhalskanker. Waarom is deze naam verwarrend?
  6. Waarom werkt het vaccin het beste voordat je voor het eerst seks hebt gehad?

 

Eigen mening:

Elk jaar krijgen ongeveer duizend vrouwen en vierhonderd mannen kanker door HPV. Meisjes kunnen door het virus baarmoederhalskanker krijgen, jongens mond-, keel-, anus- en peniskanker.
Je kunt je laten inenten. De prik werkt tegen de meest schadelijke typen van HPV.

  1. Ben je ingeënt of ga je dat nog doen of wacht je af en doe je niets? Motiveer je mening.

 

Extra info: Inhaalslag HPV-vaccinatie, met ruim 2 miljoen uitnodigingen

Extra info: Vaccinatieprogramma uitgebreid, ook jongens kunnen nu vaccin tegen HPV-kanker krijgen

 

Wil je meer weten over NU Burgerschap?

Ga naar de site