NU Actueel

Waarom hebben jongeren vaker onbeschermde seks?

 - NU Actueel Video bekijken

Het aantal jongeren dat de pil slikt of een condoom gebruikt neemt af. Een op de vijf jongeren gebruikt geen anticonceptie. In 2017 was dat nog een op de tien. Dat blijkt uit een onderzoek van Rutgers en Soa Aids Nederland onder 10.000 jongeren van 13 tot 25 jaar.

Het pilgebruik onder meisjes en jonge vrouwen die ervaring hebben met seks nam in ruim tien jaar tijd af van 76 procent naar 46 procent. Daar staat tegenover dat sommigen van hen overstapten op het spiraaltje, maar de groep die helemaal geen vorm van anticonceptie gebruikt nam ook toe.

 

Opdrachten:

  1. Bekijk het artikel: Wat is het belangrijkste onderzoeksresultaat m.b.t. het gebruik van anticonceptie onder jongeren?
  2. Hoe heeft het pilgebruik onder meisjes en jonge vrouwen zich ontwikkeld in de afgelopen tien jaar volgens het onderzoek van Rutgers en Soa Aids Nederland?
  3. Waarom geeft het merendeel van de jongeren die geen anticonceptie gebruiken als reden dat ze geen hormonen in hun lichaam willen?
  4. Wat zijn enkele mogelijke verklaringen die de onderzoekers geven voor het feit dat ondanks het dalende pilgebruik het aantal ongewenste zwangerschappen niet is toegenomen?
  5. Waarom denken de onderzoekers dat het aantal soa’s onder jongeren niet is toegenomen, ondanks het afnemende condoomgebruik?

Eigen mening:

6. Volgens de onderzoekers vinden meisjes bijna net zo vaak als jongens, dat het oké is, om seks te hebben zonder verliefd te zijn. Wat is jouw mening daarover? Motiveer deze mening.

Ook het thema seksueel overschrijdend gedrag kwam in het onderzoek aan bod. Een op de vijf meiden blijkt weleens gedwongen tot seksuele handelingen, die zij eigenlijk niet wilde. In 2017 stond dit percentage op 12 procent. De onderzoekers verklaren de stijging mede door de toegenomen aandacht rondom dit thema.

7. Tien procent van de jongeren liet weten dat zij checken of de bedpartner seks wil. De onderzoekers adviseren om vaker toestemming te vragen. Meer dan helft van de jongeren die seksueel geweld meemaakten, blijkt namelijk niet te hebben laten merken dat ze dat niet wilden. Waarom zou het checken of je bedpartner seks wil de normaalste zaak van de wereld moeten zijn?

 

Extra info: Geen pil, geen condoom: jongeren hebben vaker onbeschermde seks

 

Wil je meer weten over NU Burgerschap?

Ga naar de site