NU Actueel

Waarom er wel/geen excuses wordt gemaakt voor het slavernijverleden?

 - NU Actueel Video bekijken

Het zat er aan te komen, maar toch was het voor veel betrokkenen een bijzonder moment: de excuses die burgemeester Halsema vandaag maakte namens het bestuur van Amsterdam voor de rol die de stad had tijdens de slavernij. Woorden als “historisch”, “eindelijk” en “erkenning” vormen de rode draad in veel reacties. Dat de woorden van Halsema historisch zijn, staat niet ter discussie. In 2013 sprak toenmalig vicepremier Lodewijk Asscher van “diepe spijt en berouw”. Dat was al een voorzichtig stapje vooruit ten opzichte van Roger van Boxtel die als minister in 2001 “diepe spijt, neigend naar berouw” had uitgesproken. Maar een bestuursorgaan dat expliciet excuses aanbiedt voor het slavernijverleden? Dat kwam niet eerder voor.

Opdrachten:

  1. Omschrijf het slavernijveleden van Nederland.
  2. Femke Halsema, de burgemeester van Amsterdam, bood haar excuses aan voor de rol van Amsterdam in het slavernijverleden. Waarom is dat bijzonder?
  3. Zij deed dit op 1 juli, de dag waarop Keti Koti wordt gevierd. Wat vieren we met Keti Koti?
  4. De slavernij van toen heeft ook nu nog gevolgen. Geef hiervan actuele voorbeelden.

Eigen mening:

  1. Een groep die de overheid adviseert over het slavernijverleden, vindt dat de Nederlandse staat excuses moet maken. Wat is jouw mening hierover? Motiveer je mening.
  2. Kun je mensen die vandaag de dag leven verantwoordelijk houden wat er in het verleden is gebeurd? Motiveer je mening.
  3. Keti Koti moet volgens sommige een nationale feestdag worden. Vind jij dat een goed idee? Motiveer je mening.

 

Extra info: Waarom er wel/geen excuses wordt gemaakt voor het slavernijverleden?

Extra info: ‘Eindelijk excuses’ van Amsterdam voor slavernij. Nu de Staat nog, zeggen nazaten

 

Wil je meer weten over NU Burgerschap?

Ga naar de site