NU Actueel

Drug met 'tranq' veroorzaakt dood en verderf in VS: 'Het zijn wandelende zombies'

 - NU Actueel Video bekijken

Het gaat om een mix van fentanyl en het zeer verslavende verdovingsmiddel Xylazine, ook wel een zombie-drug genoemd. Het Witte Huis waarschuwt voor een nieuwe drug, die een “verwoestende impact op de samenleving heeft.” Het gaat om xylazine, een verdovingsmiddel voor vee, waar steeds meer Amerikanen verslaafd aan raken.

Het middel, dat ook bekendstaat als de zombie drug of tranq (afkorting van ’tranquillizer’), is nóg verslavender dan andere middelen, en bovendien dodelijker: het aantal overdoses in de VS is sinds het begin van de coronapandemie verviervoudigd.

Omdat de high die je van xylazine krijgt langer is dan van veel andere drugs, wordt het vaak versneden met andere veelgebruikte middelen. Meestal is dat fentanyl, een pijnstiller die honderd keer sterker is dan morfine.

Opdrachten:

  1. Bekijk de video: Wat is een zombie?
  2. Tranq is een goedkope, verslavende en dodelijke drug. Voor welke doeleinden is het product oorspronkelijk ontwikkeld?
  3. Wat zijn de neveneffecten van het gebruik van deze zombiedrug?
  4. Bekijk het artikel: Waarom noemt het Witte Huis deze zombiedrug een bedreiging voor de volksgezondheid?
  5. Er overleden 4x zoveel mensen aan deze drug dan aan corona. Om welke aantallen gaat het?
  6. De eerste vermeldingen van xylazine als drug kwamen uit Puerto Rico, waar meer dan twintig jaar geleden werd begonnen met het versnijden van het middel met andere drugs. Wat was de reden dat dit middel werd gebruikt?

 

Extra filmpje: Nachtmerrie in de VS: zombiedrugs gevaar voor samenleving

 

Wil je meer weten over NU Burgerschap?

Ga naar de site