NU Actueel

Vrijheidsbeelden in Parijs

 - NU Actueel Afbeelding bekijken

Parijs staat niet bekend om het Vrijheidsbeeld, maar de Franse hoofdstad heeft er vier exemplaren van én de replica van de vlam van Lady Liberty.

Lees hier het artikel.

Opdrachten 

1 Waar staan de Vrijheidsbeelden in Parijs? En waarom heeft Parijs een relatie met het Vrijheidsbeeld?

2 Het Vrijheidsbeeld weegt -+204,1 ton (koper en gietijzer gecombineerd zonder sokkel) en heeft vanaf de sokkel een geschatte inhoud van 2500 m³. In deze vraag gaan we er vanuit dat gehele constructie van gietijzer is.
Bereken hoeveel m³ staal er is gebruikt, verklaar waarom dit in verhouding tot gehele volume maar zo weinig is. De dichtheid van staal is 7.850 kg/m³.

3 Het Vrijheidsbeeld wordt langer bij warm weer (40° Celsius) en korter bij koud weer (-20° Celsius) door het uitzetten van het gietijzer. Het beeld is 46 meter hoog, gietijzeren heeft een uitzettingscoëfficiënt (ook wel alfa genoemd) van 9 * 10−6m/m K−1. Bereken wat het verschil in lengte is tussen een koude en warme dag in mm. Gebruik hiervoor de formule Δl = α * l * Δt

4 Het Vrijheidsbeeld Is bedekt met een koper beplating en had vroeger ook een koperkleur. Tegenwoordig is het beeld groenblauw. Geef hiervoor een verklaring.

5 Het Vrijheidsbeeld is niet het enige beeld van een mens en ook niet de grootste. Wat is het grootste beeld ter wereld gebaseerd op een mens en heeft een vergelijkbare constructie als het Vrijheidsbeeld?

Extra informatie

Wikipedia

YouTube deel 1

YouTube deel 2

 

Wil je meer weten over onze methodes voor Natuurkunde en NaSk?

Naar website Overal Naar website Pulsar