NU Actueel

Voeding en vertering en Binas

 - NU Actueel Afbeelding bekijken

Chemische vertering is de afbraak van moleculen uit het voedsel door enzymen uit klieren in het verteringsstelsel. Enzymen in verteringssappen breken voedingsstoffen die te groot zijn om op te nemen, stap voor stap af tot opneembare moleculen. De darmen voeren restanten af als ontlasting. Het hele proces van het eten tot het afvoeren als ontlasting duurt zo’n 30 tot 40 uur.

Opdrachten
Gebruik de juiste Binas-tabellen bij het beantwoorden van de opdrachten.

Bekijk de video ‘How your digestive system works’.
Mensen verteren eiwitten, koolhydraten, DNA en vetten. Waar start de vertering van elk van deze stoffen?

2  Je kunt bij de opbouw van de (dunne) darm vier lagen onderscheiden. Noteer de functies van de binnenste drie lagen.

Verteringsenzymen breken de vier hoofdbestanddelen van ons voedsel (eiwitten, vetten, koolhydraten en DNA/RNA) af tot eindproducten. Noem van elk hoofdbestanddeel de eindproducten.

Wat is het substraat van peptidasen?

Om een einde te maken aan het spuiten van insuline bij diabetes zijn onderzoekers bezig met het ontwikkelen van een insulinepil. Noteer een reden waardoor je sommige hormonen niet als medicijn kan slikken.

Enzymen zijn voor hun werking afhankelijk van de pH. Licht toe dat het drinken van cola tijdens het eten van je boterhammen de vertering van je brood remt.

7  Annemiek is bang dat het DNA uit genetisch veranderd voedsel terechtkomt in het DNA in haar cellen. Welke tabellen uit Binas kun je gebruiken om haar duidelijk te maken dat dit niet waarschijnlijk is en waar wijs je Annemiek dan op?

Bij buikloop (diarree) verlies je heel veel water via de ontlasting. Wat is de belangrijkste herkomst van al dit water?

Bij eiwitvertering spelen verschillende enzymen een rol. Licht toe dat tryptase alleen kan werken nadat eiwitten bewerkt zijn door peptase.

10  Na een operatie aan de alvleesklier (pancreas) of bij een ontsteking van de alvleesklier kunnen er te weinig enzymen zijn voor een goede vertering. Het slikken van pancreasenzympreparaten verbetert de vertering en opname van voedingsstoffen. Welke verteringsenzymen maakt de alvleesklier?

11  Bekijk de video ‘Bile Explained.
De galblaas ligt tegen de lever aan. Heel soms ontstaan uit ingedikte gal galstenen. Deze stenen kunnen de doorstroming van gal blokkeren. Dit geeft heftige buikpijn. In een aantal gevallen is het verwijderen van de hele galblaas noodzakelijk.
Een patiënt waarvan de galblaas is verwijderd, krijgt een speciaal dieet. Licht toe welke voedingsstof beperkt in het dieet van deze patiënt aanwezig is.

 

Bronnen
TED-Ed: ‘How your digestive system works
Science Sauce: ‘Bile Explained

Meer weten?
GCSE Biology: ‘Wat is je spijsvertering?
FuseSchool: ‘Digestion By Enzymes’

 

Wil je meer weten over onze biologie methode Nectar?

Naar website

Meer informatie over dit onderwerp kun je vinden in Nectar (upgrade 4e editie ) 4 havo H6 Voeding, vertering en gezondheid; Nectar (4e editie) 4 havo H6 Voeding en vertering en 5 vwo H10 Voeding en vertering 6