NU Actueel

Vereenvoudigde taal

Je zult maar niet goed kunnen lezen en dan een brief krijgen van de overheid van vijf velletjes. Dat gebeurde Jolanda uit Breda. Het was ook niet zomaar een brief, maar een belangrijke mededeling over wanneer ze gevaccineerd zou worden. In dit filmpje legt ze uit waarom het haar stoorde en wat de overheid anders zou kunnen doen.

Eenvoudige taal van de overheid staat al een tijdje in de belangstelling. Ambtenaren krijgen lessen om voor iedereen begrijpelijke brieven te schrijven en ook de persconferenties over corona worden soms ‘vertaald’ naar gemakkelijkere taal.

Zelfs het dagboek van Anne Frank is onlangs herschreven in eenvoudige taal. Dat gebeurde onder andere om het ook voor basisschoolleerlingen leesbaar te maken. Anne gebruikte soms ouderwetse woorden, die nu niet vaak meer voorkomen. Bovendien waren sommige zinnen die ze schreef best ingewikkeld. Zo schreef Anne: “Als ik stil en ernstig ben, denken allen dat het een nieuwe comedie is en dan moet ik me er wel met een grapje uit redden.” In eenvoudige taal is dat geworden: “Als ik stil en ernstig ben, dan denken ze dat ik toneelspeel. En dan lach ik maar weer.”

Vragen en opdrachten

Beantwoord vraag 1 samen met een klasgenoot en bespreek jullie antwoord daarna in de klas.

1a Bekijk het filmpje van Jolanda. Vertel in het kort: Wat is haar probleem? Wat moet er anders volgens haar?

1b Ben je het eens met Jolanda? Licht je antwoord toe.

1c Bedenk welke informatie Jolanda echt nodig heeft en stel een korte brief voor haar op. Wie heeft de beste brief geschreven? De overheid of jij?

Beantwoord vraag 2 eerst voor jezelf en bespreek je antwoord daarna in de klas.

2a Bekijk de informatie van de overheid over de persconferentie in begrijpelijke taal. Vind je dat hierin voldoende informatie staat? Denk je dat een goede lezer graag meer informatie wil?

2b Jij hebt moeite met lezen en zoekt informatie over de laatste persconferentie. Je gaat naar www.rijksoverheid.nl. Kun je makkelijk vinden wat je zoekt of loop je ergens vast? Licht je antwoord toe.

 

Kijk voor de antwoorden in TLPST nr. 78 Nieuw Nederlands

Bron: TLPST nr. 78

Wil je meer weten over onze methode Nieuw Nederlands?

Naar de website

 

 

TLPST is een maandelijkse lesbrief van
Nieuw Nederlands en
Genootschap Onze Taal.