NU Actueel

Valt er nu genoeg neerslag om de droogte tegen te gaan?

 • 8 juni 2020
 • Niveau: Vmbo onderbouw
 • Bron: NU.nl
 - NU Actueel Afbeelding bekijken

Het heeft de afgelopen dagen eindelijk weer eens geregend. De hoeveelheid verschilde wel sterk per regio. In delen van Flevoland en Noord-Holland regende het flink. In het zuidwesten en oosten van Nederland regende het soms maar een paar millimeter. De meeste regen viel in Zeeland bij Hulst: 28 millimeter. Maar alles bij elkaar viel op veel plekken in de afgelopen dagen meer neerslag dan er in de hele maand mei viel. Maar is het ook genoeg? Het gemiddelde neerslagtekort op dit moment is 172 millimeter. Het zou weken moeten regenen om dat tekort in te lopen. En het wordt in de loop van de week alweer droger en zonniger. Er valt dus niet genoeg neerslag om de droogte op te heffen.

Opdrachten bij neerslagkaartje en neerslagtekort grafiek:

 1. Bekijk het artikel op Boerenbusiness.nl. Bekijk het kaartje waarin de neerslag van juni 2020 van 1 t/m 7 juni opgeteld is.
  In welk deel van Nederland viel de meeste neerslag? Hoeveel mm was dat over 7 dagen?
 2. Zoek op Neerslagkaart.nl de neerslag van de afgelopen dagen in jouw woonplaats op. Op deze pagina kun je kaartjes terugzoeken en per 2, 4 of 7 dagen laten optellen. Vul je eigen plaatsnaam en om het totaal aantal millimeters te weten te komen. Viel er in jouw omgeving veel neerslag?
 3. Bekijk de grafiek van het neerslagtekort in Nederland van het KNMI. Twee jaar geleden was er grote droogte. Vergelijk de huidige droogte met die van 2018. Wat zie je?
 4. Bedenk wat de gevolgen zijn van die droogte.
 5. Bedenk ook wat we tegen de droogte zouden kunnen doen.

Opdrachten over gevaren van droogte en oplossingen om droogteproblemen te voorkomen:

 1. Bekijk het filmpje in het artikel op Nu.nl. Klopt dit met de gevolgen en oplossingen die je bij opdracht 4 en 5 hierboven noemde?
 2. Gebruik de bronnen hieronder. Leg uit waarom het belangrijk is om te zoeken naar oplossingen voor de klimaatveranderingen.
 3. Gebruik de bronnen hieronder. Bespreek samen welke ideeën om je eigen omgeving klimaatbestendig te maken je het beste vindt. Leg uit waarom je dat vindt.
 4. Maak een infographic van de drie beste ideeën om je eigen omgeving klimaatbestendig te maken.

Meer informatie?

Wil je meer weten over onze mens en maatschappijmethode Plein M?

Naar website