NU Actueel

In de vroege ochtend van 7 oktober is de militante Palestijnse beweging Hamas een grootschalige aanval op Israël begonnen. Israël werd door de aanval verrast. Zowel in Israël als in de Gazastrook, die door Hamas wordt bestuurd, zijn er veel doden.

Opdrachten:

 1. Bekijk het filmpje: Wat was de aanleiding voor dit conflict?
 2. Wat is Hamas voor een groepering?
 3. Hoe kan het conflict worden opgelost?
 4. Bekijk het filmpje: Hoe verliep de aanval van Hamas op Israël?
 5. Bekijk het filmpje: Waarom wordt Gaza wel de grootste openlucht gevangenis van de wereld genoemd?
 6. Bekijk het filmpje: Waarom is het onmogelijk om uit de Gaza te vertrekken?
 7. Bekijk het filmpje: Hamas strijders hebben meer dan 100 Israëliërs gegijzeld? Met welke maatregelen dreigt Israël als deze gegijzelden niet worden vrijgelaten?
 8. Na een week oorlog zijn er al meer dan 2500 slachtoffers gevallen aan Palestijnse en Israëlische kant. Leg uit wat er mee wordt bedoeld dat deze strijd alleen maar verliezers kent.
 9. Bekijk het artikel: Israël waarschuwt 1,1 miljoen Palestijnen te vertrekken, grondoffensief lijkt aanstaande. Wat is een grondoffensief?

 

Eigen mening:

 1. Bekijk het artikel: Vroeger hadden mensen een uitgesproken mening over het conflict in het Midden-Oosten. Je was voor Israël of je was voor de Palestijnen. Steeds vaker hoor je een genuanceerdere mening en wordt kritisch gekeken naar beide groeperingen. Heb jij een verklaring voor? Motiveer je mening.
 2. Bekijk het artikel: Waarom was er afgelopen week een discussie in heel veel steden over welke vlag (Palestijnse- of Israëlische- of vredesvlag) gehesen moest worden op menig stadhuis?
 3. Wat is jouw mening over deze vlaggendiscussie? Motiveer je mening.

 

Bronnen: NOS / NOSop3 / NOS-Stories / RTL-nieuws

 

Wil je meer weten over NU Burgerschap?

Ga naar de site