NU Actueel

‘Transgenderregels IOC leveren geen eerlijke competitie op’

 - NU Actueel Video bekijken

Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat de huidige transgenderregelgeving van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) deelname van transgenders aan de Olympische Spelen op een eerlijke manier mogelijk maakt. Lundberg werkt voor de medische universiteit van Zweden, die jaarlijks de Nobelprijs voor de fysiologie of geneeskunde uitreikt. “Er zijn botsende belangen. We willen transgender sporters mee laten doen. Maar sport moet een keuze maken tussen inclusiviteit en eerlijkheid. Allebei gaat niet.” De discussie over transgenderdeelname aan de Olympische Spelen is actueel nadat de Nieuw-Zeelandse gewichthefster Laurel Hubbard zich plaatste voor de Olympische Spelen.

 

Opdrachten:

  1. Wat is een transgender?
  2. Waarom heeft het IOC (= Internationaal Olympisch Comité) de regels voor deelname aan de Olympische Spelen voor transgenders aangepast in 2016?
  3. Volgens deskundigen zijn er botsende belangen. We willen transgender sporters mee laten doen. Maar sport moet een keuze maken tussen inclusiviteit en eerlijkheid. Wat wordt hiermee bedoeld?
  4. Waarom hebben transvrouwen, die als jongen zijn geboren, voordelen ten opzichte van transmannen, die als meisje zijn geboren?

 

Eigen mening:

De Nieuw-Zeelandse gewichthefster (transvrouw) Laurel Hubbard heeft zich geplaatst voor de Olympische Spelen.

Stelling: ‘Iedere transgender heeft het recht om mee te doen aan de Olympische Spelen’

Eens of oneens en motiveer je mening.

 

Extra info: ‘Transgenderregels IOC leveren geen eerlijke competitie op’

 

Wil je meer weten over NU Burgerschap?

Ga naar de site