NU Actueel

Tokidoki

  • 17 september 2018
  • Niveau: Vmbo bovenbouw
  • Bron: vpro
 - NU Actueel Video bekijken

Met haar gevoel voor humor én voor taal gaat Paulien Cornelisse in de vierdelige VPRO-serie Tokidoki op onderzoek in het land van de rijzende zon. Elke aflevering van Tokidoki, dat ‘soms’ betekent in het Japans, is opgehangen aan een uniek, haast onvertaalbaar Japans woord.

Aflevering 1 gaat over het woord yugen. Het is dat mysterieuze gevoel dat je bekruipt als je je één voelt met de natuur. Japanners hebben een bijzondere verhouding met de natuur. Enerzijds is dit een van de dichtstbevolkte landen ter wereld, waar mensen vooral in gigantische steden wonen. Alleen in Tokio wonen al 38 miljoen mensen. Anderzijds is dit een land waar ze gewend zijn aan aardbevingen, tsunami’s, vulkaanuitbarstingen en ander natuurgeweld.

Paulien ondergaat in deze aflevering een shintoïstisch ritueel onder een waterval en gaat naar Fukushima, waar zeven jaar geleden na een tsunami een kernramp plaatsvond. In Yokohama gaat ze op stap met mosvrienden die samenkomsten om hun liefde voor mos te belijden. En ze bungelt in een hangmat tijdens een bostherapiesessie om zelf yugen te ervaren.

 

Opdrachten

Bekijk het filmpje en lees de tekst. Beantwoord de vragen.

1 In de tekst worden twee kanten van Japan benoemd. Welke twee kanten zijn dat?

2 Gebruik de atlas.

a Zoek de kaart De aarde – geologie op. Wat kun je over Japan vertellen als je kijkt naar de kaart over platen, breuken en troggen?

b Wat voor informatie geeft de atlas over aardbevingen en vulkanen in Japan?

c Zoek de kaart De aarde – bevolking op. Wat kun je vertellen over de bevolkingsdichtheid in Japan?

d Zoek de kaart De aarde – cultuur op. Welke godsdienst is belangrijk in Japan?

3 De volgende vragen gaan over de Japanse cultuur.

a Het Japanse woord ‘yugen’ is (nog) niet bekend in Nederland. Noem enkele Japanse cultuurelementen die zich wel over de wereld hebben verspreid.

b In Japan wonen erg weinig immigranten. Er zijn dus weinig inwoners in Japan die bij een andere cultuur horen.  Toch vindt er in Japan veel cultuurvermenging plaats. Welke cultuur vermengt zich met de Japanse cultuur?

 

Wil je meer weten over onze aardrijkskundemethode buiteNLand?

Naar website