NU Actueel

Tekort aan radioactiviteit

 - NU Actueel Afbeelding bekijken

Wat je niet vaak hoort, is dat er een tekort aan radioactief materiaal is. Meestal horen we juist dat we er te veel van hebben, in de vorm van radioactief afval uit een kerncentrale. Dit afval komt van de energie-producerende centrales, zoals de kerncentrale in Borssele. Er zijn ook kerncentrales die geen energie produceren, maar radioactieve isotopen voor het gebruik in ziekenhuizen. Denk hierbij aan injectievloeistof voor een PET scan of voor het bestralen van tumoren. In Nederland staat een kernreactor die verantwoordelijk is voor 35% van de wereldproductie van medische radioactieve isotopen. Dan kan je wel bedenken dat wanneer deze stil komt te staan dit grote gevolgen heeft. Lees hier waarom deze kerncentrale stil ligt.

Opdrachten

Molybdeen-99, een isotoop met een massa van 99 u, is één van de isotopen waar een tekort van dreigt. Dit isotoop wordt vooral gebruikt bij de diagnose van kanker.

  1. Leg uit wat een isotoop is.
  2. Geef het aantal protonen, neutronen en elektronen van molybdeen-99.

Een probleem van deze isotopen is dat ze niet voor lange tijd kunnen worden opgeslagen. Het is dus niet mogelijk om meer te produceren, zodat je extra achter de hand hebt voor dit soort situaties.

  1. Leg uit waarom het opslaan van deze isotopen niet mogelijk is.

Molybdeen-99 wordt gemaakt van verrijkt uranium. Dit wordt gedaan door het bestralen van het uranium. Hierdoor valt het uranium uit elkaar en ongeveer 6% van de fragmenten hiervan is molybdeen-99.

  1. Bereken hoeveel kilogram uranium je nodig hebt als je 300 gram aan molybdeen-99 wilt produceren
  2. Bespreek met elkaar of er in Nederland een extra kernreactor moet komen die medische isotopen maakt.

Wil je meer weten over onze scheikunde methodes?
Naar website Chemie
Naar website Chemie Overal

Bron: NH nieuws
Bron afbeelding: Shutterstock