NU Actueel

Succesvolle online daters

Mensen die via datingsites op zoek gaan naar een partner, zullen vast hun best doen om correct te schrijven. Toch staan datingsites vol taalfouten. En daardoor kun je de liefde van je leven mislopen!

Als iemand spelfouten maakt, dan komt dat over alsof die persoon slordig is. Grammaticale fouten zijn een signaal van een gebrek aan intelligentie. Tenminste: zo worden ze opgevat. De fouten compenseren door een aantrekkelijke foto blijkt niet te helpen. Hoe moet je het wél aanpakken? Door op te vallen met originele en creatief geschreven (én foutloze) teksten.

Dat blijkt allemaal uit een onderzoek door een taalkundige, die zelf haar partner trouwens ontmoette ‘in het echte leven’.

 

Vragen en opdrachten

Beantwoord de vragen 1a en 1b eerst voor jezelf en bespreek je antwoord daarna in de klas.
1a Lees de tekst. In de derde alinea wordt genoemd met welke methode onderzoekster Tess van der Zanden heeft onderzocht of haar proefpersonen tijdens het kijken naar een datingprofiel alleen op de foto letten of ook op de tekst. Welke methode is dat?
1b Ga op zoek naar informatie over hoe die onderzoeksmethode werkt. Wat heb jij gevonden? Noem de bron en schrijf kort op wat je hebt gevonden over de werkwijze.

Beantwoord vraag 2 eerst voor jezelf en bespreek je antwoord daarna in de klas.
2 Helemaal onderaan het artikel zie je een voorbeeld van een datingprofiel met een keuzevraag eronder. Wat zou jouw antwoord zijn?

Beantwoord vraag 3 samen met een klasgenoot en bespreek jullie antwoord daarna in de klas.
3 De proefpersonen hadden een gemiddelde leeftijd van rond de 50 jaar. Stel dat Tess van der Zanden voor haar onderzoek proefpersonen had gevraagd in de leeftijdscategorie 20 tot 30 jaar, denk jij dat de uitkomsten dan anders waren geweest? Licht je antwoord toe.

 

Kijk voor de antwoorden in TLPST nr. 82 Nieuw Nederlands

Bron: TLPST nr. 82

Wil je meer weten over onze methode Nieuw Nederlands?

Naar de website

 

 

TLPST is een maandelijkse lesbrief van
Nieuw Nederlands en
Genootschap Onze Taal.