NU Actueel

Stuiteren op een skippybal

 - NU Actueel Video bekijken

Stuiteren op een de skippybal

Er zijn bijzondere manieren waarop bijzondere mensen zich voortbewegen. Dat laat Glenn uit België zien als hij op een skippybal 32 km rondstuitert op een atletiekbaan. In de video zie je een aantal fragmenten uit zijn stuiterende sportleven.

Opdrachten:

  1. Bekijk de video over Glenn. Welke ruimtelijke vorm heeft de skippybal als deze zweeft? Verandert dat tijdens de landing?
  2. Controleer in de video dat hij ongeveer zeven keer stuitert in vijf seconden.
  3. Leg uit waarom je deze stuiterbeweging periodiek noemt.
  4. Zo’n periodieke beweging heeft een periode. Dat is hoeveel seconden er zit tussen elk keer dat hij stuitert. Deze periode is ongeveer 0,7 seconden. Wat is de periode als je deze afrondt op 2 decimalen? (Gebruik opdracht 2.)
  5. In een rondje van 400 m stuitert hij ongeveer 800 keer. Hoeveel meter komt hij dan, elke keer dat hij stuitert, verder?
  6. Laat zien dat Glenn ongeveer 560 seconden doet over een rondje van 400 m.
  7. Met welke snelheid in meter per seconde legt hij elke ronde af?
  8. Glenn heeft een afstand van 32 km gestuiterd en er wordt verteld dat zijn poging ongeveer 12 uur heeft geduurd. Bereken hiermee ook zijn snelheid.
  9. De snelheid die je bij opdracht 8 hebt berekend zou ongeveer hetzelfde moeten zijn als wat je bij opdracht 7 hebt berekend. Klopt dat? Leg je antwoord uit.

Bronnen:  NOS jeugjournaal Man stuitert bijna 12 uur op skippybal: ‘Elke spier doet pijn!’

 

Wil je meer weten over Moderne Wiskunde?

Naar website