NU Actueel

Staat de grootste waterstoffabriek van Europa straks in  Amsterdam?

 - NU Actueel Afbeelding bekijken

Waterstof is een duurzame energiebron, omdat bij de verbranding van waterstof geen koolstofdioxide (CO2) vrijkomt. Waterstof wordt geproduceerd door de elektrolyse van water. Elektrolyse is een gedrongen redoxreactie; het verloopt dus niet spontaan. Door energie toe te voegen loopt de reactie wel. Het Nederlandse bedrijf HyCC wil een grote waterstoffabriek in de Amsterdamse haven neerzetten.  

Lees hier het artikel. 

Opdrachten 

De productie van waterstof kost energie. Dit lijkt tegenstrijdig voor de productie van een energiebron.   

1. Waarom is waterstof toch een duurzame en bruikbare energiebron? 

In het artikel zegt de directeur van HyCC dat het bedrijf al veel ervaring heeft met elektrolyse, bijvoorbeeld van zout water. Bij de elektrolyse van water, en bij de elektrolyse van zout water, ontstaat allebei waterstof. Dit gebeurt via dezelfde halfreactie.   

2. Geef deze reactie.  

3. Geef de andere halfreactie die plaatsvindt bij de elektrolyse van water, waarbij zuurstof ontstaat. Geef ook de andere halfreactie die plaatsvindt bij de productie van chloor(gas) en natronloog uit zout water.  

4. Waarom denk je dat het bedrijf geen gebruik van de bestaande elektrolysers om waterstof te maken?  

Bij de elektrolyse van water ontstaat ook zuurstof. Zuurstof die we nu gebruiken ontstaat door lucht af te koelen tot -200 ℃ en daarna te scheiden van stikstof.  

5. Waarom is het zuurstof uit de huidige methode makkelijk te transporteren dan het zuurstof dat bij elektrolyse ontstaat?  

Wil je meer weten over onze scheikunde methodes?
Naar website Chemie
Naar website Chemie Overal