NU Actueel

Snowmaggedon in Nederland

 - NU Actueel Video bekijken

In de tweede week van februari leek het wel alsof we om de Noordpool woonden! Het was ineens winterweer en zoals je gemerkt hebt kan het dan flink glad worden door sneeuw en ijs. Je bent vast naar buiten geweest, misschien wel op de slee of op schaatsen!
Leuk vermaak en een goede sportieve bezigheid, maar op de wegen en paden zijn we blij dat er gestrooid is. Op deze site kun je zien waar al gestrooid is deze winter. En dit filmpje laat enkele plaatselijke maatregelen tegen sneeuw overlast zien.

Waardoor is het minder glad als er zout gestrooid wordt? En waarom strooien Rijkswaterstaat en veel gemeenten met zout en niet met bijvoorbeeld peper of suiker? Lees in dit artikel waarom er in de winter met zout gestrooid wordt. 

Opdrachten

  1. Hoe komt het dat de weg na het strooien met zout niet meer glad is?

In het artikel gaat het over een mengsel van keukenzout en water.

  1. Geef de oplosvergelijking van het oplossen van keukenzout.

Het zout in het water zorgt voor een daling van het vriespunt, dat doet opgeloste suiker ook. Hoe meer zout of suiker er is opgelost, hoe lager de temperatuur waarbij het water bevriest. Je kunt dit berekenen met de van ’t Hoff vergelijking:

Hierin is K een constante (1,86 voor water) en n het aantal ionen (deeltjes) waarin het gebruikte zout splitst bij het oplossen. De vriespuntdaling hangt dus niet alleen af van de hoeveelheid toegevoegde stof per hoeveelheid oplosmiddel, maar ook van het aantal deeltjes waarin de toegevoegde stof zich splitst.

  1. Bereken de vriespuntdaling voor de volgende twee oplossingen:
    • 1 mol NaCl in 1 kg water
    • 1 mol CaCl2 in 1 kg water
  1. Hoeveel gram keukenzout zou er vanmorgen in jou woonplaats per kg water nodig zijn geweest?
  2. Leg uit waarom er met zout gestrooid wordt en niet met suiker.
  3. In de tweede week van februari was het ondanks het strooien ’s nachts en ’s ochtends vroeg toch glad. Leg dit uit met behulp van de gegevens uit het artikel.

Wil je meer weten over onze scheikunde methodes?
Naar website Chemie
Naar website Chemie Overal

Bron: Science space
Bron: RTL nieuws
Bron: Rijkswaterstaat