NU Actueel

Servië in de ban van bevolkingskrimp

  • 2 april 2018
  • Niveau: Havo/vwo bovenbouw
  • Bron: NOS
 - NU Actueel Video bekijken

Toeval of niet: zelfs de Servische inzending voor het Eurovisie Songfestival dit jaar is een liedje met de titel Nova Deca (Nieuwe kinderen). Servië is in de ban van de sterke bevolkingskrimp. Er moeten meer baby’s geboren worden en een campagne, vooral gericht op vrouwen, moet daarbij helpen.

De Servische regering kondigde aan dat er geld beschikbaar komt om de bevolkingsgroei te stimuleren. Hoe meer kinderen je krijgt, hoe hoger de maandelijkse bijdrage wordt. Voor een gezin dat een vierde kind krijgt, wordt de uitkering het hoogst: 18.000 dinar (150 euro) per maand gedurende een periode van tien jaar. Het gemiddelde salaris in Servië ligt rond de 400 euro per maand. Bovendien krijgt iedere werknemer bij defensie vier ivf-behandelingen per werknemer vergoed.

Servië is het sterkst vergrijsde land van de Balkan. Er zijn meer mensen boven de 64 dan onder de 15. Een ander probleem is de emigratie van, met name jonge Serviërs naar rijkere landen in Europa, vanwege de hoge werkloosheid (33 procent). Dit wordt de ‘brain-drain’ genoemd.

Bron: NOS.nl

 

Opdrachten

Lees de tekst, bekijk de cartoon en het filmpje.

 

1 Welk proces laat de cartoon zien?

 

2 In het filmpje wordt gezegd dat de skateshop verandert moet worden in een rollator-outlet. Hoe wordt dit proces genoemd?

 

3 Servië is een land met een grote vergrijzing en een negatieve bevolkingsgroei.

a Leg uit hoe de bevolkingsgroei van een land wordt berekend.

b  Servië is niet het enige land met een natuurlijke krimp, ook het buurland Kroatië kampt met dezelfde problemen. De regering van Servië pleit voor grotere zinnen. Maar wat kan de regering nog meer stimuleren om de krimp tegen de te gaan?

c In Duitsland liggen de sterftecijfers een kwart hoger dan de geboorteaantallen, terwijl in Italië de sterfteaantallen zelfs een derde hoger liggen. Leg uit waardoor de bevolkingsgroei in Italië niet negatief is.

 

4 In Nederland leefden in de jaren 60 sommige gezinnen van de kinderbijslag. Leg uit wat daarmee bedoeld wordt.