NU Actueel

Russen en Belarussen toch naar Olympische Spelen in Parijs?

 - NU Actueel Video bekijken

Russische en Belarussische atleten mogen volgend jaar meedoen aan de Olympische Spelen van Parijs. Sporters die zich plaatsen, zullen onder neutrale vlag deelnemen. Dat heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) bekendgemaakt.

Russische en Belarussische landenteams mogen niet meedoen aan de Spelen in Frankrijk. Ook krijgen Russische en Belarussische regeringsfunctionarissen geen accreditatie of uitnodiging voor de Spelen en zijn Russische en Belarussische volksliederen en logo’s verboden.

De mondiale atletiekbond houdt vast aan het weren van Russische en Belarussische atleten van internationale toernooien en zij zullen dus niet te zien zijn op de Olympische Spelen van Parijs. Dat zei voorzitter Sebastian Coe van World Athletics in reactie op het besluit van het Internationaal Olympisch Comité.

Opdrachten:

Bekijk het filmpje:

  1. Wat is de gedachte achter de Olympische Spelen?
  2. Waarom zouden Russische atleten wel mogen deelnemen aan de Olympische Spelen in Parijs ondanks de inval van Rusland in Oekraïne?
  3. Op welke gronden zou het gerechtvaardigd kunnen zijn om Russische atleten uit te sluiten van de Olympische Spelen in Parijs vanwege de recente gebeurtenissen in Oekraïne?
  4. In hoeverre zouden sporters verantwoordelijk gehouden moeten worden voor de acties van hun land, en is het uitsluiten van Russische atleten een effectieve manier om druk uit te oefenen op hun regering van Poetin?
  5. Hoe kan de internationale gemeenschap ervoor zorgen dat Russische atleten die geen directe band hebben met de politieke beslissingen van hun land, niet onterecht worden gestraft?
  6. In hoeverre zou het uitsluiten van Russische atleten een effectieve maatregel zijn om de betrokkenheid van Rusland bij conflicten te veroordelen, en hoe zou dit de Olympische gedachte beïnvloeden?
  7. Wat zijn de mogelijke gevolgen voor de geloofwaardigheid van de Olympische Spelen als Russische atleten niet worden toegelaten ondanks de politieke situatie in Oekraïne?

 

Eigen mening:

Stelling: “Sport en politiek moeten los van elkaar staan: Daarom moeten Russen en Belarussische atleten de gelegenheid krijgen om deel te nemen aan de Olympische Spelen in Parijs volgend jaar”

  1. Eens of oneens? Motiveer je mening.
  2. De mondiale atletiekbond houdt vast aan het weren van Russische en Belarussische atleten van internationale toernooien en zij zullen dus niet te zien zijn op de Olympische Spelen van Parijs. Terecht of onterecht? Motiveer je mening.

Extra info:

Duitsland eist strenge controle voor Russische sporters: ‘Poetin mag de Spelen niet gebruiken als propaganda’

 

Wil je meer weten over NU Burgerschap?

Ga naar de site