NU Actueel

Rotterdammers spreken Engels

  • TLPST
  • 10 november 2019
  • Niveau: Havo/vwo onderbouw/Onderbouw/Vmbo onderbouw
  • Bron: YouTube
 - NU Actueel Video bekijken

Nederlanders spreken het best Engels ter wereld. Alleen mensen van wie Engels de moedertaal is, zoals Amerikanen en Engelsen, doen het beter. Binnen Nederland doen de Rotterdammers het dan weer het allerbest. Dat blijkt uit een onderzoek.
Waarom doen Rotterdammers het zo goed? Door de haven horen ze die taal al eeuwenlang, denken de onderzoekers, en nog steeds komen er veel mensen van over de hele wereld naar die stad toe om er te werken. Amsterdam en Den Haag doen het trouwens bijna net zo goed als Rotterdam.
Maar ja, hoe goed is dat Engels dan? Een journalist van RTV Rijnmond ging het eens testen. Ken jij alle woorden die hij de mensen voorlegt?

Vragen en opdrachten

Lees de tekst over het onderzoek.

1a In welke Nederlandse provincie spreken de mensen het slechtst Engels?

a. Flevoland
b. Groningen
c. Zuid-Holland
d. Drenthe

1b Bedenk zelf een mogelijke oorzaak waarom in deze provincie slechter Engels wordt gesproken dan in een stad als Rotterdam.

Bekijk samen het filmpje van RTV Rijnmond en beantwoord de vragen 2a en 2b klassikaal.

2a De journalist vraagt mensen op straat naar de Engelse vertaling van een aantal Nederlandse woorden. Wie weet als eerste het Engelse woord?

2b Het filmpje geeft niet de indruk dat Rotterdammers nou zo geweldig Engels spreken. Toch is uit het onderzoek naar voren gekomen dat Rotterdam heel hoog scoort op een Engelse taaltoets. Hoe zou dat komen, denk je?

Kijk voor de antwoorden in TLPST nr. 62

Bron: TLPST nr. 62

 

Wil je meer weten over onze methode Nieuw Nederlands?

Naar de website

TLPST is een maandelijkse lesbrief van

Nieuw Nederlands en Genootschap Onze Taal.