NU Actueel

Roofkunst teruggeven?

 • 26 oktober 2020
 • Niveau: Bovenbouw
 • Bron: NOS.nl
 - NU Actueel Video bekijken

De Raad voor Cultuur gaf begin oktober advies aan minister van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) om al het koloniaal erfgoed terug te geven aan de herkomstlanden, als redelijk zeker kan worden aangetoond dat die landen de stukken onvrijwillig zijn kwijtgeraakt. Betekent dit dat de Nederlandse musea binnenkort leeg raken?

Opdrachten:

 1. Lees het artikel op AD.nl ‘Duizenden kunststukken verdwijnen mogelijk uit Nederlandse musea’. Wat wordt bedoeld met roofkunst?
 2. Wat zou het gevolg zijn als het advies van de Raad voor Cultuur opgevolgd wordt?
 3. Noem vijf musea die door dit advies kunst kunnen kwijtraken.
 4. Lees het artikel en bekijk het filmpje op NOS.nl over het teruggeven van roofkunst. Verwacht de directeur van het Tropenmuseum dat de Nederlandse musea leeg zullen raken? Geef daarvoor een verklaring.
 5. Bekijk ook het filmpje op RTL Nieuws ‘Pleidooi om roofkunst terug te geven’. Wie is nu de eigenaar van al die geroofde kunst?
 6. Gebruik de bronnen hieronder of zoek op internet. Geef drie voorbeelden van roofkunst uit andere landen.
 7. Geef je mening: Is het goed dat koloniale roofkunst teruggegeven wordt? Onderbouw je mening met argumenten.
 8. Geef je mening: Moet ook niet-koloniale roofkunst teruggegeven worden? En kunst die niet gestolen is, maar geschonken? Onderbouw je mening met argumenten.
 9. Bespreek samen: Wat vinden jullie ervan dat activisten nu kunst uit musea stelen onder het mom ‘We brengen dit terug naar huis’?

Meer informatie?

Wil je meer weten over onze geschiedenismethode Geschiedeniswerkplaats?

Naar website