NU Actueel

Roest en scheuren in zwembad

 - NU Actueel Afbeelding bekijken

Het Alblasserdamse zwembad Blokweer is sinds begin februari onverwachts gesloten. In eerste instantie doordat er roest aan de kuip waas het bad in is gebouwd is ontstaan. Een onafhankelijk onderzoek moet uitwijzen hoe dit is ontstaan en hoe de problemen kunnen worden opgelost. Uit een tussenrapportage in april bleek dat er ook scheuren in de betonvloer zitten die gevaarlijk zijn.

Lees hier het artikel.

Opdrachten 

1 In een zwembad is veel water, chloor en warmte aanwezig. Welke drie materialen zou je kunnen gebruiken bij het bouwen van het zwembad? Ga in je toelichting dieper in op de eigenschappen van deze materialen.

2 Dit zwembad was in 2014 het eerste zwembad in Nederland volgens het concept ‘2521 Gewoon Zwemmen’ (zie bron 1 voor meer informatie). Welke drie natuurkundige begrippen zijn in deze constructie een voordeel? Leg je antwoord uit met een toelichting wat de natuurkundige begrippen inhouden.

3 Het zwembad Blokweer in Alblasserdam is dus gebouwd volgens het 2521 Gewoon Zwemmen basisvariant en heeft een diepte van 3 meter. Bereken de totale massa in kg van het water.

4 Het dak van zwembad ligt vol met zonnepanelen, 1 zonnepaneel kan ongeveer 300 kWh opbrengen. Om 1 m3 zwembadwater 1 graad Celsius te verwarmen heb je 1,16 kWh nodig. Als men volgens het 2Temp® systeem de helft van het zwembad 4 graden willen verwarmen, hoeveel zonnepalen heb je nodig om dit te doen? Rond je antwoord af op 1 decimaal.

5 Om het zwembad weer veilig te openen, moet de roest verleden tijd worden én blijven en de betonvloer veilig zijn. Geef drie oplossingen hoe het zwembad weer veilig gemaakt kan worden en licht deze toe aan de hand van hoe de natuurkundige begrippen dan veranderen.

Extra informatie

2521 Gewoon Zwemmen

NOS

YouTube

Wil je meer weten over onze methodes voor Natuurkunde en NaSk?

Naar website Overal Naar website Pulsar