NU Actueel

Rekenen aan de palingstand

 - NU Actueel Afbeelding bekijken

Het kweken van paling is moeilijk omdat we niet weten hoe de voortplanting van de paling precies in zijn werk gaat. De Europese paling vertrekt als pre-puber naar de oceaan waar hij vermoedelijk in de buurt van de Bermudadriehoek eitjes legt. Tenminste, dat is wat wetenschappers aannemen, er zijn namelijk nog nooit paaiende alen waargenomen. De twee dagen oude larven die ooit zijn gevangen bij de Bermudadriehoek, zijn nog altijd het meest overtuigende bewijs dat ze zich daar zouden voortplanten.

 

Opdrachten

Bekijk de video ‘Paling over de dijk’.

1a  In welke zee paaien de schieralen vermoedelijk?
Hoe komen de glasalen van deze paaigebieden weer in de kustgebieden van Nederland?

Welk probleem met de levenscyclus ondervinden zowel de schieralen als de glasalen?

3 Om de palingstand te verbeteren vangen vissers voor gemalen en waterkrachtcentrales en zetten ze achter de gemalen en waterkrachtcentrales weer uit.
Bedenk een wetenschappelijk experiment waarmee je kunt bepalen of dit uitzetten gevolgen heeft voor het aantal palingen dat uiteindelijk de zee bereikt om te paaien. Ga ervan uit dat palingen een vaste route naar zee nemen en dat je palingen een merkteken kunt geven in de staartvin.

Lees de tekst ‘Voorzichtig herstel palingstand in Nederlandse wateren’

4  Een schieraal weegt zo’n 600 g. Hoeveel schieralen moeten volgens het aalbeheerplan de tocht naar het paaigebied kunnen afleggen?

5  Zet het palingbestand van de jaren 2005-2007 tot en met 2014-2016 uit in een diagram. Denk aan de eenheden en benoem de x-as en y-as.

Bereken met hoeveel procent het palingbestand gegroeid is vanaf de periode 2005-2007 tot de periode 2014-2016.

Bedenk een mogelijke hypothese van de onderzoekers bij alle maatregelen die ze getroffen hebben om het palingbestand te laten toenemen.

8  In het voorjaar van 2019 zijn rond de 2 500 000 glasalen uitgezet, verdeeld over het Wolderwijd en het Veluwemeer. Een glasaal weegt ongeveer 0,3 g. Hoeveel kg wegen de 2 500 000 uitgezette glasalen? Rond af op een decimaal.

 

Bronnen

Nederlandse Vissersbond: ‘Voorzichtig herstel palingstand in Nederlandse wateren’
Stichting Dupan: ‘Paling Over De Dijk‘

Meer weten?

Nederlandse Vissersbond: ‘Nederlandse paling weer in de lift’

 

Wil je meer weten over onze biologie methode Nectar?

Naar website

Meer informatie over dit onderwerp kun je vinden in Nectar (4e editie) 4 havo H3 Onderzoek doen en 4 vwo H3 Wetenschappelijk onderzoek.