NU Actueel

Reken jij altijd alles af bij de zelfscankassa?

 - NU Actueel Video bekijken

Producten niet scannen bij de zelfscankassa, al dan niet per ongeluk: 1 op de 10 doet het weleens. Omdat een streepjescode het niet doet, omdat een product over het hoofd wordt gezien, of uit rancune over de ‘megawinsten van supermarkten’.

Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 34.000 leden van het Opiniepanel. Supermarkten hebben steeds meer last van diefstal sinds de invoering van de zelfscankassa.

Het zijn vooral jongeren die soms producten niet scannen bij de zelfscankassa: van de mensen onder de 35 jaar in het onderzoek zegt 1 op de 5 (19 procent) weleens iets niet af te rekenen. Terwijl 55-plussers dat naar eigen zeggen bijna nooit doen (4 procent).

Ter vergelijking: bij bemande kassa’s stelen mensen een stuk minder vaak.

 

Opdrachten:

  1. (Bekijk het artikel) Recent heeft supermarktketen Jumbo aangekondigd dat er jaarlijks voor meer dan 100 miljoen euro aan producten wordt gestolen door middel van zelfscankassa’s? Hoeveel procent is dat van de totale winst?
  2. Wat zijn enkele redenen voor de toename van diefstal sinds de invoering van zelfscankassa’s?
  3. Hoe verhoudt het percentage mensen dat producten niet scant bij zelfscankassa’s zich tot het percentage bij bemande kassa’s volgens het onderzoek?
  4. Waarom stelen 55-plussers minder dan jongeren producten bij zelfscankassa’s? Heb jij hier een verklaring voor?
  5. Wat zijn gevolgen van de toename van diefstal bij zelfscankassa’s bij supermarkten voor de gemiddelde consument?

Eigen mening:

6. Heb jij zelf wel eens iets ‘meegenomen’ bij de zelfscankassa zonder dit te betalen?

  1. Stelling: ‘De zelfscankassa werkt winkeldiefstal in de hand, daarom moet de zelfscankassa worden afgeschaft’. Eens of oneens? Motiveer je mening.

 

Extra info: 1 op de 10 rekent weleens iets niet af bij zelfscankassa: ‘Eigen schuld, zij hebben de caissière wegbezuinigd’

 

Wil je meer weten over NU Burgerschap?

Ga naar de site