NU Actueel

Regio’s en achterstanden

  • 11 april 2023
  • Niveau: Onderbouw
  • Bron: NOS
 - NU Actueel Video bekijken

Volgens onderzoekers worden vooral de regio’s aan de randen van ons land achtergesteld.  Daar is het zo dat basisscholen sluiten, huisartsen verdwijnen, winkels dichtgaan en bushaltes worden opgeheven. Dat heeft grote gevolgen voor het gemeenschapsleven.
De leefbaarheid van dorpen, buurten en gemeenschappen komt onder druk te staan en dit leidt in diverse regio’s tot achterstanden. Het gaat onder meer om verschillen in gezondheid. Zo ligt de gemiddelde levensverwachting in sommige gebieden zeven jaar lager dan elders. En ook de hoogte van het gemiddelde inkomen blijft achter. Belangrijk in het onderzoek was het begrip ‘brede welvaart’, dat is alles wat mensen belangrijk vinden in het leven.  Volgens de onderzoekers gaat het daarbij “niet alleen over het inkomen dat mensen kunnen besteden, maar bijvoorbeeld ook over gezondheid, onderwijs, milieu en leefomgeving, sociale contacten en veiligheid.”

Mensen in de regio’s voelen zich niet altijd gezien en begrepen. Dat heeft onder meer gevolgen voor de gezondheid. In sommige gebieden zijn meer mensen met overgewicht en blijvende gezondheidsklachtenaandoeningen. De onderzoekers vinden dat er meer aandacht nodig is voor brede welvaart in heel Nederland.  De regering moet niet alleen kijken naar wat voor heel Nederland belangrijk is, maar ook goed kijken naar wat voor de regio’s van belang is.

Bron: NOS, bewerkt

Opdrachten

1 Bekijk het filmpje en lees de tekst.
a Op welke kaart van Nederland in de GB vind jij Zeeuws-Vlaanderen?
b Wat zijn voorzieningen?
c Waarom wonen de (klein)kinderen van Ron de Kort niet meer in Zeeuws-Vlaanderen?
d Vind jij dat buslijn 19 moet blijven? Leg je antwoord uit.

2a Bekijk kaart 52D in de Grote Bosatlas. Vind jij dat de stads- en streekvervoerhaltes eerlijk verdeeld zijn over Nederland? Leg je antwoord uit.
b Waarom is het een probleem dat er minder haltes op het platteland zijn?
c In het westen van Nederland liggen veel steden zoals Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam. Deze steden zijn nauw met elkaar verbonden door wegverbindingen en openbaar vervoer. Dit stedelijk netwerk noemen wij de Randstad.
Bekijk kaart GB 44A. Kies telkens het juiste woord.
– De Randstad ligt in het westen/zuiden van Nederland.
– In de Randstad zijn meer/minder banen dan in het noorden van Nederland.
– Omdat jonge mensen van het platteland naar de Randstad vertrekken voor werk, neemt de vergrijzing op het platteland af/toe.

3a Welke van de volgende voorzieningen vind je in de stad en welke vind je ook in een dorp?
universiteit ­bakker ­woonboulevardmetrobibliotheekbuurtcentrumbasisschool
b Welke voorzieningen heb jij in jouw omgeving?
c  Woon jij in een dorp, stad of op het platteland?
d Bekijk de kaart van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) over het percentage lage inkomens: Cijfers op de kaart (cbs.nl). Zoek de steden Rotterdam, Amsterdam, Groningen en Maastricht op.
Tip: zoom uit en in om deze steden goed te kunnen bekijken.
Hebben deze vier steden een relatief hoog of laag percentage arme huishoudens?
e Vind jij dat jij in een regio of omgeving met achterstanden woont? Leg je antwoord uit.

Wil je meer weten over onze aardrijkskundemethode buiteNLand?

Naar website

Meer informatie over dit onderwerp kun je vinden in deel 1, hoofdstuk 2 Bevolking en cultuur en in deel 2, hoofdstuk 2 Steden.

De volgende NU Actueel verschijnt uiterlijk op dinsdag 9 mei.