NU Actueel

Racebaan

 - NU Actueel Afbeelding bekijken

Racebaan

In de afgelopen jaren waren er verschillende lockdowns. In de video zie je een vader en zoon die uit verveling een racebaan bouwden.

Opdrachten:

  1. De racebaan is 45 meter lang. Stel dat deze mensen een cirkelvormige baan hadden gebouwd. Wat was dan de straal van de cirkel?
  2. Bereken de oppervlakte van de ruimte binnen de cirkel. Je hoeft geen rekening te houden met de breedte van de baan.
  3. Vader en zoon bouwden twee jaar aan deze baan. Als ze nog 5 jaar en 8 maanden in hetzelfde tempo verder bouwen, wat is dan de lengte van de baan?
  4. Maxime houdt ook van racen. Ze heeft geen ruimte voor een racebaan maar ze heeft wel een raceauto met een afstandsbediening. De topsnelheid van deze auto is 25 km/uur. Hoe lang doet deze auto over een afstand van 45 meter als deze steeds 25 km/uur rijdt?
  5. De raceauto van Maxime kan 20 minuten racen, daarna moet de accu weer opgeladen worden. Hoeveel rondjes van 45 meter kan deze auto in 20 minuten rijden?
  6. Het opladen van de accu duurt 90 minuten. De auto rijdt steeds 25 km/uur. Hoe lang duurt het voordat deze auto 25 km heeft afgelegd?
  7. De lengte van de raceauto van Maxime is 26,6 cm en de breedte is 16 cm. De schaal van deze auto is 1:20. Bereken de lengte en de breedte van de auto in werkelijkheid.

Bronnen: Jeugdjournaal; Afmetingen raceauto

 

Wil je meer weten over Moderne Wiskunde?

Naar website