NU Actueel

Protesten in Kazachstan

  • 10 januari 2022
  • Niveau: Havo/vwo bovenbouw/Havo/vwo Tweede Fase
  • Bron: NOS
 - NU Actueel Video bekijken

‘Ik zal zo hard mogelijk optreden’, zei president Tokajev van Kazachstan. ‘Het gaat om de veiligheid van ons land. Ik weet zeker dat het volk mij zal steunen.’ Tokajev heeft inmiddels de hulp ingeroepen van Rusland, Armenië, Kirgizië, Tadzjikistan en Belarus. Dat zijn landen waarmee Kazachstan sinds 1992 een militair bondgenootschap vormt (CSTO is de Engelse afkorting).

Duizenden inwoners gingen afgelopen woensdag de straat op om te demonstreren tegen een verdubbeling van de lpg-prijzen. Dat is de meest gebruikte autobrandstof in het land. De regeringsgebouwen in Almati, de voormalige hoofdstad en nog steeds de grootste stad van het land, werd bestormd. De ramen van het hoofdkwartier van de partij van Tokajev werden ingegooid. Het vliegverkeer op de luchthaven van Almati is stilgelegd nadat deze door demonstranten was bestormd.

Kazachstan is een voormalige Sovjet-republiek die in 1991 zelfstandig werd. De omvang van de protesten is ongewoon voor het land. De bevolking durfde zich lange tijd niet te keren tegen het bewind van Nazarbajev en sinds 2019 zijn opvolger Tokajev. Het tweetal werkte jarenlang met succes aan het imago van Kazachstan als een stabiel land in een onrustige wereld.
Rusland heeft andere landen gewaarschuwd zich niet te bemoeien met de situatie in Kazachstan. Rusland heeft parachutisten gestuurd om te helpen de rust te herstellen. Inmiddels zijn er meer dan 5000 demonstranten gearresteerd.

Bron: NOS, bewerkt

Opdrachten

1 Bekijk het filmpje en lees de tekst.
a Leg uit of een voorstander of een tegenstander van Tokajev dit filmpje heeft gemaakt.
b Wie zijn volgens Tokajev de schuldigen van de protestacties?
c De informatie over deze opstand was direct buiten Kazachstan bekend. Met welke twee geografische begrippen uit je les lesboek kun je dit het beste duiden?
d Met welke andere organisatie zou je het CSTO kunnen vergelijken?
e Verklaar waarom Rusland militairen naar Kazachstan en de grens met de Oekraïne  stuurt.

2 Bekijk in de Grote Bosatlas de kaarten 144 en 145.
a In welk werelddeel ligt Kazachstan grotendeels?
b Noteer de buurlanden van Kazachstan?
c Zoek op, op welke plaats in de ‘top-10 van grootste landen’ Kazachstan staat?
d Welke twee landen van de CSTO zijn geen buurlanden van Kazachstan? Verklaar waarom deze twee landen wel bij de CSTO zitten.

3 Bekijk GB 137 A, B en C.
a Bekijk de kaart over de bevolkingsdichtheid. Er wonen iets meer dan 18 miljoen inwoners in Kazachstan. Welke conclusie kun je nu trekken over de regionale ongelijkheid?
b Aan de samenstelling van de bevolking van Kazachstan kun je zien dat het land vroeger een deel van de Sovjet Unie was. Leg dit uit.
c Tokajev weet ‘zeker’ dat zijn volk hem zal steunen. Welke groep van de bevolking zal dat waarschijnlijk zeker doen?
d De voorganger van Tokajev was Nazarbajev die dertig jaar lang bij de verkiezingen altijd alle stemmen kreeg. Hoe zouden buitenlandse waarnemers dit soort verkiezingen noemen?

4 Bekijk in de atlas de kaarten over de landschappen en het klimaat in Kazachstan.
a Bekijk GB 146-147. Welke landschappen kom je overwegend in Kazachstan tegen?
b Bekijk GB 240 A en C. Wat kun je vertellen over de verschillen in temperatuur en de neerslag in januari en juli in Kazachstan?
c Welke algemene uitspraken kun je doen over het klimaat in Kazachstan met behulp van de vier klimaatfactoren?

Wil je meer weten over onze aardrijkskundemethode buiteNLand?

Naar website

Meer informatie over dit onderwerp kun je vinden in havo deel 4 hoofdstuk 2 Klimaat en deel 5, hoofdstuk 1 Wereld en in vwo deel 4 hoofdstuk 2 Klimaat en deel 5 hoofdstuk 1 Wereld.

De volgende NUActueel verschijnt op dinsdag 25 januari.